Старшина Атахан Набієвич Фарзалієв з фронту в рідну домівку повернувся не тільки із нагородами. Після трьох поранень і контузій у його тілі на 65 років «затрималися» осколки гранат, снарядів і куль. До них він уже давно звик, як притерпівся й до болючих ран, до того, що війна все ще намагається дістати його. Не може тільки звикнути фронтовик до байдужості та злоби людей, черствості чиновників, яким немає ніякої справи до несправедливості, що допускається стосовно фронтовика, орденоносця, батька численної родини, в якій 17 осіб.

— Краще б мене вбили при штурмі Берліна, — гірко ремствує інвалід першої групи Атахан Фарзалієв. — Намагаються зжити мене зі світу ці чиновники, перетворивши моє життя на суцільні тортури.

Атахан Набієвич працював до 70 років. У 1986 році «захворів» бджолами, і отут пощастило — йому надали для користування ділянку в товаристві садівників-бджолярів «Таірівське». Пізніше, в 1990 році, коли держава виділила йому як інвалідові автомобіль «Запорожець», за рішенням зборів садівників-бджолярів на ділянці 8,5х3,5 метри фронтовик обладнав для свого автомобіля гараж, яким і користувався довгі роки. У 2003 році почалася приватизація земельних ділянок, на яких розташовувалися любителі бджіл. За невідомих причин, сусідові інваліда вдалося отримати акт на право власності земельної площі, на якій було розташовано гараж Атахана Набієвича.

Сусід по товариству садівників-бджолярів Ігор К., отримавши документ із печаткою, став діяти рішуче й зухвало — перед гаражем фронтовика з’явився каркас іржавого автобуса, який перегородив виїзд машини.

Виникла земельна суперечка, яка триває дотепер. Першими спробували її вирішити члени комісії, створеної Таірівською селищною радою. Висновок їх був наступним: «Земельну ділянку під гараж виділено окремо і в площу ділянки І. К. вона не входить». Овідіопільське районне управління земельних ресурсів повідомило ветерану, що з вини землевпорядників відбулася помилка в обмірюванні земельних ділянок. Здавалося б, все йде до того, що справедливість має узяти гору.

Але Овідіопільський районний суд Фарзалієву А. Н. у позові до Ігоря К. відмовив. Пізніше Апеляційний суд Одеської області скасував це рішення та направив справу на новий розгляд у той самий суд, але іншому судді.

Час ішов, «Запорожець» іржавів у гаражі, а фронтовик оббивав пороги кабінетів посадовців, сподіваючись на відновлення справедливості.

Герой Радянського Союзу, капітан першого рангу у відставці, голова Одеської міської ради ветеранів Валентин Соколов звернувся із листом до прокурора Одеської області, у якому зазначив, що «На звернення Фарзаліева до Овідіопільської райдержадміністрації, прокуратури Овідіопільського району, обласної прокуратури із проханням припинити незаконні дії сусіда ніхто не звернув уваги. Голова райдержадміністрації Наталя Чегодарь визнала, що землевпорядники Овідіополя припустилися помилки при визначенні розмірів ділянки Ігоря К., але не розпорядилася привести у відповідність розміри земельних ділянок сторін, що сперечалися, а порадила Фарзалієву звернутися в суд для вирішення його проблеми. Пішли судові розгляди. Поки йдуть суди, інвалід 1-ї групи не може користуватися автомобілем, наданим йому державою як засіб протезування, тому що компетентні органи Овідіополя та області виявилися безсилими перед свавіллям людини, яка здійснила самоправність стосовно захисника Батьківщини».

Овідіопільський районний суд, який у новому складі розглядав позовну заяву Фарзалієва до Ігоря К., ухвалив рішення про проведення судової будівельно-технічної експертизи. Таку експертизу було проведено НДІ судових експертиз. Вона підтвердила обґрунтованість позовних вимог фронтовика, та її результати надійшли до суду.

28 травня 2009 року, після шести років безперервної боротьби інваліда першої групи за відновлення своїх законних прав на користування земельною ділянкою, Овідіопільський районний суд виніс рішення відмовити Фарзалієву в задоволенні позову. Суд зобов’язав фронтовика «усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою №22, розміщеної в ОСП «Таірівське» Таірівської сільради шляхом звільнення земельної ділянки від установленого на ній автогаража»

Одеський обласний апеляційний суд і Верховний суд України підтвердили законність рішення районного суду.

87-річний фронтовик готує документи для звернення за захистом своїх прав у Європейський суд з прав людини. В Україні, куди б він не звертався, Атахан Набієвич не зустрів співчуття і бажання чиновників допомогти йому.

Ця історія триває вже сім років! Чи можна було очікувати справедливого рішення? Можна, звичайно, запевняють юристи. Якби Овідіопільська райдержадміністрація підтримала в суді заяву Атахана Набієвича Фарзалієва. Але вона цього не зробила. Чому? Нехай це залишиться на совісті керівництва Овідіопільського району.

Атахан Набієвич Фарзалієв є правнуком легендарного довгожителя Ширалі Муслімова, який прожив 168 років. Не за горами 90-річчя самого Атахана Набієвича. Тільки не буде це свято для ветерана радісним. Напевно, не випадково він упустив слова, що нехай краще б його фашисти вбили при штурмі Берліна, тому що терпіти таке ставлення до себе він вже просто втомився.

 

Одеська область.