Під час здійснення планової міліцейської операції «Мак» працівники Бориспільського міськрайвідділу ГУ МВС України в Київській області на приватній присадибній ділянці в Борисполі затримали столичного стоматолога Тараса Гущука та сезонного працівника його господарства Сергія Фидриха. Згодом лікарі карети швидкої допомоги міської лікарні констатували струс головного мозку у господаря садиби. А робітник скаржився на різкий біль у нирках та демонстрував лікарям отримані тілесні ушкодження. Дісталося від міліцейського «Беркута» і дружині затриманого — Іванні, яка перебуває на четвертому місяці вагітності: її брутально відштовхували від чоловіка, якому вона намагалася зупинити кров на обличчі. Як наслідок — кілька синців на тілі потерпілої. Жінка відразу звернулася за захистом своїх прав до Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової, котра негайно направила до Борисполя своїх представників.
Як з’ясувалося, того дня на присадибній ділянці в теплиці місцева міліція виявила 11 конопляних кущів. Але при цьому вона не обмежилася складанням відповідних адміністративних протоколів і констатувала, що кожен із затриманих чинив опір законному розпорядженню міліції. Природно, що таке стандартне і цинічне формулювання викликало велике здивування у представників Омбудсмена. Адже як можна погрожувати озброєному загону спеціального призначення, коли на твої заведені за спину руки одягнені міліцейські наручники?!
У зв’язку з застосуванням тортур до затриманих у Борисполі Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова звернулася з відповідним поданням до Генерального прокурора України Олександра Медведька. Провадження Омбудсмена у цій справі триває, — повідомила прес-служба Уповноваженого з прав людини.