З ініціативи лідера Компартії Петра Симоненка комуністи починають інформаційно-пропагандистські акції під загальною назвою «Ні — збагаченню хлібних олігархів і зернотрейдерів! Так — підтримці українського селянина!». Про це заявила народний депутат України Катерина Самойлик.
Суть акції, за її словами, — всенародний моніторинг цін на хліб і продовольство, формування за аналогією із чорним списком роботодавців-боржників і неплатників чорного списку зернотрейдерів і хлібних магнатів, які скуповують зерно в селян-виробників за демпінговими цінами й штучно підвищують ціни на хліб для населення.
Депутат-комуніст також зазначила, що мета акції — чинити народний тиск на уряд, щоб змусити його скасувати ті рішення, які обмежують держпідтримку українського АПК (відновити в повному обсязі фінансування зі Стабілізаційного фонду, повернути пільги з ПДВ — т. д.), заборонити вивезення зерна за кордон і встановити державні закупівельні ціни на зерно для наповнення Держрезерву й для внутрішнього ринку на рівні світових. При цьому забезпечити якомога жорсткіший контроль за ціноутворенням на хліб і хлібобулочні вироби для населення і ввести мораторій на підвищення цін на найпоширеніші сорти хліба.
«За мінімальними оцінками держава має виділити додатково не менш як 5 млрд. гривень для закупівлі 4—5 млн. тонн зерна в Агрофонд», — вважає парламентарій.
Катерина Самойлик заявила, що фракція Компартії готує відповідний законопроект, яким передбачається цілий комплекс заходів, що дадуть змогу уникнути продовольчої кризи й не допустити подорожчання хліба.
Нагадаємо, Компартія, як повідомляє її прес-служба, уже проводить всеукраїнську акцію «Робота! Зарплата! Захист!», мета якої — примусити роботодавців, незалежно від форм власності підприємства або організації, розрахуватися з найманими робітниками в повному обсязі.