Саме так вступну кампанію оцінили представники парламентського Комітету з питань науки та освіти, профільного міністерства та спілки ректорів. Про це під час спільної прес-конференції «Підсумки вступної кампанії-2010» повідомили народний депутат, член парламентського Комітету з питань освіти та науки Максим Луцький та голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.
Цьогорічними лідерами вступної кампанії стали: Національний авіаційний університет, Львівський національний університет, Київський національний університет імені Т. Шевченка, Донецький національний університет та Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара.
Утім, на думку народного депутата, ажіотаж, який виник цього року навколо вступної кампанії, був невиправданий, а продовження терміну приймання документів до вищих навчальних закладів (ВНЗ) — абсолютно недоцільним. Оскільки, за словами М. Луцького, в останні сім днів щодня охочими подати документи були максимум дві-три особи. А продовження цього терміну до двох тижнів було б взагалі вкрай небезпечним, переконаний парламентарій. Адже тоді вступна кампанія фактично закінчилася б наприкінці серпня. «Ми маємо думати і про викладачів, які працюють у приймальних комісіях на громадських засадах, і їм також треба відпочити», — зауважив М. Луцький.
Вели мову на прес-конференції й про недоліки вступної кампанії. Цього року, за словами П. Полянського, з’явилася нова проблема — несправжніх переможців всеукраїнських олімпіад та змагань Малої академії наук. «Йдеться не про те, що міністерство видавало несправжні дипломи недійсним переможцям, а про те, що приймальні комісії низки ВНЗ у своїх документах напроти того чи іншого прізвища ставили позначку, що вступник є переможцем Малої академії наук, всеукраїнської олімпіади чи конкурсу, але відповідних документів дитина не подавала», — зазначив експерт.
Він припустив, що у такий спосіб відбувався «пошук альтернативних, поза законодавчим полем, способів зарахувати абітурієнта, якого дуже хочеться взяти в силу якихось причин». Але цим питанням, вважає П. Полянський, мають займатися відповідні органи.
Крім того, окремі ВНЗ самовільно встановили пільги, не передбачені чинним законодавством. Це, так звані, пільги для учасників (не переможців) олімпіад чи змагань Малої академії наук. Серед новацій 2010 року експерт назвав і повернення до практики дозволу ВНЗ проводити додаткові іспити чи співбесіди. Це, за його словами, призвело до того, що чимало вступників отримали запрошення пройти співбесіду від п’яти вишів. Причому призначена вона була на один і той самий день і час. Утім, центр моніторингу вважає, що міністерство вчинило правильно, обмеживши кількість ВНЗ, а також кількість спеціальностей до 15.
Учасники прес-конференції зазначили, що Міносвіти під час підготовки наступної вступної кампанії врахує всі недоліки, присутні під час цьогорічної. А також запровадить систему електронного прийняття документів. Цим питанням, за словами Максима Луцького, безпосередньо перейматиметься робоча група, до складу якої ввійдуть члени профільного парламентського комітету, представники міністерства та провідних вузів.
Крім того, депутат повідомив, що наполягатиме і підготує відповідний законопроект щодо повернення доуніверситетської підготовки. Мета документа — дозволити ВНЗ набирати кращих абітурієнтів із числа слухачів доуніверситетської підготовки, які визначатимуться за результатами іспитів по її завершенні. «Особливо це необхідно для технічних вузів, а також гуманітаріїв», — зазначив М. Луцький.