Так вважає переважна більшість мешканців столиці
Нинішня влада має дослухатися до думки киян та провести 31 жовтня вибори не тільки районних рад столиці, а й Київського міського голови та Київради. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко.
Він навів дані, що згідно з результатами соцопитування «Українського демократичного кола», проведеного з 26 липня по 1 серпня 2010 року на замовлення Інституту політики, чотири п’ятих киян (79,8%) вважають, що вибори Київського міського голови доцільно провести 31 жовтня 2010 року, а не у 2012 році. Те, щоб провести вибори градоначальника столиці у 2012 році, підтримують лише 9,9% киян. До того ж 10,4% опитаних не змогли визначитись.
Переважна більшість киян (85,4%) вважає, що голову Київської міської державної адміністрації мають обирати кияни, а не призначати Президент. Протилежної думки дотримується тільки 8,4% киян. Не змогли визначитись 6,2% опитаних.
Коментуючи такі результати, М. Томенко наголосив, що влада, реалізуючи проект скасування виборів Київського міського голови та Київради 31 жовтня 2010 року, створює дві проблеми. Перша проблема, зауважив він, полягає в тому, що ініціатори переносу виборів не заробляють авторитет у киян, як планувалося, а викликають ще більше несприйняття. М. Томенко наголосив, що значна кількість прихильників фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина та КПУ, які проголосували за непроведення виборів в Києві, не підтримують цей підхід, а вважають, що київська влада має обиратися 31 жовтня 2010 року. Друга проблема, додав він, полягає в тому, що якщо буде реалізована ідея з проведення виборів у Києві тільки до районних рад, то буде реалізований принцип «напівмісцевого самоврядування». «На рівні районів будуть обрані нові ради, і місцеве самоврядування на рівні районів набуде нову легітимність, натомість на міському рівні в Києві фактично буде діяти суспільно-нелегітимна влада. Команда Черновецького вже тривалий час в еміграції, а нову тимчасову владу кияни не уповноважували на її здійснення», — сказав М. Томенко. На переконання заступника глави парламенту, якщо відбудуться тільки вибори на рівні районів, то це призведе до очевидного конфлікту у разі призначення голів обласних адміністрацій, а ще більший конфлікт буде, коли відбудуться вибори міського голови та Київради, а вибори на рівні районних рад не відбудуться. «Результати досліджень спонукають владу, щоб вибори в Києві відбулися 31 жовтня 2010 року і щоб принципи формування місцевого самоврядування, зокрема, прямий характер виборів міського голови зберігався в столиці України», — сказав М. Томенко.
Вибіркова сукупність опитування репрезентує доросле населення Києва. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки з вірогідністю 0,95 не перевищує +3,1%.
Прес-служба Миколи Томенка.