Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матчі у відповідь. 4 серпня.
Шлях чемпіонів. ГІК (Фінляндія) — «Партизан» (Сербія). 1:2 (перший матч — 0:3). «Копенгаген» (Данія) — БАТЕ (Білорусь). 3:2 (0:0). «Жиліна» (Словаччина) — «Літекс» (Болгарія). 3:1 (1:1). «Базель» (Швейцарія) — «Дебрецен» (Угорщина). 3:1 (2:0). «Лех» (Польща) — «Спарта» (Чехія). 0:1 (0:1). «Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Шериф» (Молдова). 1:1 (1:1) — пенальті — 5:6. «Зальцбург» (Австрія) — «Омонія» (Кіпр). 4:1 (1:1). «Русенборг» (Норвегія) — АІК (Швеція). 3:0 (1:0).
Шлях нечемпіонів. «Зеніт» (Росія) — «Уніря» (Румунія). 1:0 (0:0). «Фенербахче» (Туреччина) — «Янг Бойз» (Швейцарія). 0:1 (2:2). ПАОК (Греція) — «Аякс» (Нідерланди). 3:3 (1:1). «Селтик» (Шотландія) —«Брага» (Португалія). 2:1 (0:3).
«Гент» (Бельгія) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:3. Голи: Гармаш, 32, Мілевський, 55, Кулібалі, 85, Гусєв, 90. Перший матч — 0:3.
«Гент»: Йоргачевич, Шулер, Майєр, Тійс, Ель Ганассі, Томпсон, Дуарте (Любіянкіч, 46), Чустович (Арбайтман, 46), Кулібалі, Лепуан (Смолдерс, 69), Гронден. Тренер — Франк Дюрі.
«Динамо»: Бойко, Сілва, Бетао, Михалик, Маграо (Ель Каддурі, 43), Єременко (Зозуля, 68), Вукоєвич, Гармаш, Шевченко, Ярмоленко (Гусєв, 77), Мілевський. Тренер — Валерій Газзаєв.
Попереджено: Сілву, 17, Грондіна, 28, Томпсона, 75, Мілевського, 88.
Рефері — Джунейт Чакир (Туреччина).
Гент. Стадіон «Жюль Оттен». 8 000 глядачів. 18 градусів. Часом дощ.
Після тропічного київського пекла перебування в Бельгії видавалося нам казковим раєм. Помірно тепло. У вівторок було ще й ясно. А от перед самим початком зустрічі дощ, котрий протягом дня зривався нетривалими порціями, полив мов з відра. За хвилин десять припинився, дав командам трохи перепочити. Потім знову кілька разів нагадував про себе.
Утім, поля він не зіпсував. І глядачів не налякав. Хоча на трибунах кворуму не було. Траплялися порожні місця. Либонь, на це вплинув результат матчу в Києві. Була ще одна причина. В Генті мешкає 230 тисяч жителів. І великий відсоток з них — студенти, котрі є палкими прихильниками «Гента». Але тепер саме канікули. Тому в цьому чудовому місті-музеї, де вміють шанувати старовину і власну історію, тепер досить малолюдно. А відтак відносно спокійно було й на стадіоні. Звідти й «білі плями» на трибунах.
А от дуже активна сотня прихильників «Динамо» напрочуд голосно підтримувала улюблену команду. До речі, наші добиралися до Бельгії різними шляхами. Навіть автомобілі з київськими номерами можна було побачити на вулицях Гента. Біля динамівців були помічені — колишній їхній гравець і член збірної України Сергій Серебренников і уродженець Тернопільщини Олег Ящук, котрий виступав за українську «молодіжку». Обоє тепер грають за бельгійський клуб «Серкль Брюгге». Серебренников побував на тренуванні «Динамо», а в день матчу вирушив зі своїм клубом на Кіпр. А Ящук, котрий проходить курс реабілітації після операції, сидів з нами у ложі преси під час поєдинку.
Не можна сказати, що господарі володіли ініціативо. Але і у динамівців гра попервах не дуже клеїлася. В дебюті поєдинку вони лише раз були близькі до взяття воріт, коли Мілевський вивів на ударну позицію Гармаша. Але той, знаходячись по центру на лінії карного майданчика, вдарив сильно, та трохи вище.
Однак саме цьому футболісту судилося відкрити рахунок. Щоправда, не без допомоги Ярмоленка, Мілевського і Шевченка. Наш капітан, перебуваючи в центрі карного майданчика, скинув м’яча праворуч на Гармаша. І той знову пробив сильно, але цього разу вже влучно. Більше подій, котрі заслуговували б на увагу, в першому таймі не сталося. Хіба що прикра травма Маграо, як то кажуть, на рівному місці, що змусила бразильця залишити поле.
Після відпочинку характер гри дещо змінився. Динамівці поступово налагодили командні дії. І, як наслідок, їм вдалося, мов по нотах, розіграти ефектну комбінацію, котра завершилася відмінним ударом Мілевського у нижній правий кут воріт бельгійців під саму стійку.
Усе йшло до того, що зустріч так і завершиться 2:0 на користь гостей. Але їхня нетривала розслабленість призвела до того, що футболісти «Гента» забили м’яч престижу. Кияни натомість схаменулися і знову додали у швидкості. А їхня перевага в класі дозволила ще раз узяти бастіон суперника. Приємно, що третій м’яч на останній хвилині основного часу, продемонструвавши високу майстерність, забив Олег Гусєв, котрий після тривалої перерви, пов’язаної з травмою, повернувся в динамівські лави.
Перед матчем у Генті мені вдалося сам на сам поговорити з Валерієм Газзаєвим. Він перебував у доброму гуморі. Погодився, що є певні проблеми в обороні, треба поліпшувати командну гру. Але прогрес у динамівців спостерігається. Вони діють з великим бажанням, результативнвно, як удома, так і на міжнародній арені.
Після переможної зустрічі в середу Валерій Георгійович сказав:
— Ми чекали такої гри. Розуміли, що «Гент» розпочне дуже активно, почне пресингувати. Проте рахунок говорить сам за себе. Наша оборона за 90 хвилин припустилася тільки однієї помилки — під час стандартного положення, коли нам забили м’яча.
— Що з Маграо?
— Буде обстеження, але ушкодження задньої поверхні стегна є. Під час гри він відчув колючий біль. Для нас буде велика втрата, якщо він вибуде. (В аеропорту Остенде я запитав про самопочуття у самого Маграо. Перекладачем був Бетао, котрий пристойно володіє російською. Мені пояснили, що ушкоджена нога трохи поболює. Однак Маграо сподівається, що все обійдеться. — В. Б.)
Але продовжуємо розмову з Газзаєвим.
— Днями до Києва має прилетіти Андре. Йому треба буде якось уписуватися в гру команди. Як це відбуватиметься?
— Може, не вийде задіяти його в чемпіонаті країни 14 серпня, але 17—18 він уже гратиме. До речі, 11 серпня наш форвард виступатиме за збірну Бразилії проти США.
— Чи можливий дует нападників Андре — Гільєрме?
— Усе можливе. У нас тепер велика конкуренція в атаці. Тому все залежатиме від того, в якому стані перебуватиме Гільєрме. Маємо такий широкий вибір, що залишається тільки знайти оптимальний варіант.
— Яке місто волієте відвідати в наступному раунді: Лондон, Амстердам, Бремен, Севілью чи Санкт-Петербург? 
— Усі міста гарні, але до Амстердама летіти... недалеко.
Володаря кубка Бельгії і срібного призера попереднього чемпіонату цієї країни «Гент» гравці київського «Динамо»проковтнули, мов смачну бельгійську шоколадку. Тепер перед ними стоятиме значно складніше завдання. Наш найіменитіший клуб буде несіяною командою в останньому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів. Можливими суперниками киян будуть: «Зеніт» (Росія), «Аякс»(Нідерланди), «Севілья»(Іспанія), «Вердер»(Німеччина) і «Тоттенгем» (Англія). Несіяними разом із киянами будуть також «Сампдорія» (Італія), «Осер» (Франція), «Брага» (Португалія) та «Янг Бойз» (Швейцарія). А жеребкування відбудеться вже сьогодні у швейцарському місті Ньоні.
 
Гент—Київ.
Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цього репортажу.
Фото Павла КУБАНОВА.