Міністерство освіти і науки на численні прохання громадян роз’яснило, які зміни внесено до Закону України «Про дошкільну освіту» в частині забезпечення обов’язковості здобуття дошкільної освіти (ДО) дітьми п’ятирічного віку.
Внесення змін до законодавства про обов’язковість ДО не означає, що діти повинні сісти за парти як першокласники, навчатися писати, читати тощо. Основною метою нововведення є створення рівних стартових умов для п’ятилітніх до навчання в школі, формування культури поведінки, моральних почуттів, використовуючи для цього різні види діяльності, в тому числі розвивальні ігри.
Статтею 9 закону передбачено, що батьки мають змогу обирати різні форми здобуття ДО. Найпоширенішими є: дошкільні навчальні заклади; групи короткотривалого перебування; групи при загальноосвітніх навчальних закладах; охоплення соціально-педагогічним патронатом тощо.
Міністерство освіти і науки не має наміру, як це стверджують окремі «експерти від освіти», впроваджувати обов’язкові довідки чи інші документи, що засвідчували б здобуття ДО. Держава насамперед узяла на себе додаткові зобов’язання, а не «звалила додатковий тягар на батьків».
У міністерстві підготовлено проект Концепції розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, розпорядчі документи щодо розроблення програмно-методичного забезпечення разом з Національною академією педагогічних наук України; спланована робота з підготовки та перепідготовки педагогічних кадрів, створено відділ дошкільної освіти. Розроблено також проекти Типових штатних нормативів для дошкільних навчальних закладів, у яких передбачено посади практичних психологів і соціальних педагогів, які особливу увагу приділятимуть дітям, котрі не матимуть змоги відвідувати ДНЗ.