Якось пані Наталі зателефонували з чернігівської обласної радіокомпанії. «Ви й не знаєте, що Ваша пісня «Лісапет» побила всі рейтинги популярності! Вітаючи своїх рідних, друзів, наші земляки найчастіше замовляють саме її. Вважали її народною, а дізнавшись, що автор таки є, просять розповісти про Вас».
Наталя Фаліон звикла давати інтерв’ю та автографи, хоч вона й звичайна сільська жінка. А ще вона лідер неймовірно цікавого, талановитого, самобутнього творчого колективу «Бабине літо» із села П’ятничани Чемеровецького району, що на Хмельниччині.
— Колектив я створила в 1991 році, а вже в 93-му ми здобули звання народного, — розповідає Наталя Фаліон. — За цей час не змінили ні стилю, ні складу. Якщо конфлікти є нормою для творчих колективів, то у нас надзвичайна психологічна сумісність — ще ані разу не посварилися.
Наталя Фаліон у «Бабиному літі» — і швець, і жнець, і на дуді... Сама пише пісні, акомпанує, співає, організовує гастролі. Її мрія — поміняти баян, бо вже два десятки років підкорює публіку зі старим інструментом. Якось на нього виділили гроші, та поки дали, баяни вдвічі подорожчали. На культуру грошей бракує. Ще більше бракує кадрів, яких у село не заманиш і калачем. Тим часом ансамбль «Бабине літо» має вже матеріалу на десяток дисків, створено 60 пісень, є кілька мюзиклів, їх співають і слухають від Карпат до Чернігова, в Канаді та Польщі...
Артистки на заробітках
Цьогоріч «Бабине літо» пропустило три фестивалі. Немає коштів на всі поїздки. На щастя, чемеровецьке земляцтво в столиці оплатило поїздку на День Києва. «Якби ви бачили, скільки тисяч людей нас слухало на Майдані! — розповідає пані Наталя. — Після Києва посипалося стільки запрошень! Частіше їздимо на корпоративи, бо організатори можуть подбати про транспорт. А в себе по району та області мандруємо шкільними автобусами. Або транспортом чемеровецької філії фірми «Оболонь». Заробивши на корпоративах, усі кошти вкладаємо в костюми та гастролі.
2000 року «Бабине літо» запросили до Польщі, на знаменитий Познанський фольклорний фестиваль. А приймав їх приватний фермер пан Лукаш. Щойно прибули на місце, практичний пан каже: «Чого будете марно сидіти?». І щодня возив їх трактором збирати яблука та сливи в своїх садах. Згадують тепер: «Щось ми навіть і заробили. Але як злилися наші чоловіки! Якраз вересень, гаряча пора на городах, а ми їх самих залишили. Їхали на тиждень, а затрималися на два місяці. Таки дочекалися 22-го вересня й виступили в Познані. Нас визнали кращим колективом, включили в програму гала-концерту... Запрошували після того ще не раз, але... У селищі під Познанню досі питають: куди поділися оті пані, які щодня співали на тракторі?»
«Дайте нам ту бабу з баяном!»
«Баби» виділяються своїм гумором: щоденні сімейно-побутові історії, смішні, але без цинізму, без фривольності. Власний стиль знайти — в шоу-бізнесі вже успіх. Нещодавно у Вінниці вражений виступом «Бабиного літа» керівник студії звукозапису Михайло Мода запропонував записати їм пісні на диски без жодної за це плати. Ще хтось береться зробити персональний сайт колективу. А кілька пісень, викладених на YouTube, скачують охоче, як шлягери, в розкрутку яких вкладено шалені гроші. Просто людям до душі таке мистецтво. Ніша традиційного фольклору заповнена давно. А «Бабине літо» творить свій власний стиль, що оздоровлює душі.
У Наталиній родині всі співали і співають. Дядько все життя — завклубу у П’ятничанах. Сама Наталя змалку ходила в Скалу-Подільську, щоб пізнати світ музики. Тепер вона керує музичною школою, яку закінчила. А за сумісництвом — народним колективом у рідних П’ятничанах. «Як вийшла заміж, думала — покину, а не змогла» — згадує вона. Колоритна жінка під два метри зросту в буденному житті відкрита і весела, як на сцені. Вона виросла в такому середовищі, де вся вулиця збиралася разом на вечерю, де хрестини чи родини неодмінно відзначали всі разом. Людям, які нині самі себе замкнули в квартирах-фортецях за броньованими дверима, ой як хочеться такого життя! У цьому й секрет популярності «Бабиного літа». Тому й чути при плануванні концертних програм: «Дайте ж нам оту бабу з баяном!» Пані Наталя вже справді бабця. Троє її дітей працюють в Києві в шоу-бізнесі, вже подарували їй двох онуків. Пісні сина Сергія Наталя Фаліон використовує в своїй творчості. А внучці пошила костюм — буде виступати з ними.
...Репетиції «Бабиного літа» в теплу пору — в Будинку культури. А в холодну — по хатах: у Наталі, у Оксани Косінської з ансамблю «Ганьки». Бо до закладу культури газову трубу проклали, а далі не спромоглися нічого зробити. Коли мороз, довго не поспіваєш. Було знайшовся спонсор, хотів допомогти газифікувати бодай їхню кімнату. Та зіткнувся з труднощами, що супроводжують всілякі технічні дозволи. «Бабів» часто кличуть на свої ювілеї поважні люди в Києві та області, обнімаються та цілуються зі співачками. Хоч би один узявся допомогти з газовим опаленням! Щоб «Бабине літо» мало змогу цілорічно генерувати духовне тепло...
На знімку: «Бабине літо». 
Фото автора.