В умовах зростання цін на зерно держава повинна захистити малозабезпечених громадян. Так вважають у партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна».
Зокрема, керівник Експертної комісії партії з питань АПК Владислав Атрошенко (на знімку) заявив: «Держава має враховувати інтереси соціально незахищених верств населення. Для цього необхідно передбачити цільові дотації малозабезпеченим для придбання продуктів харчування».
Крім того, представник «Сильної України» вважає, що держава має жорстко контролювати рентабельність виробників хліба залежно від його сорту і обмежити некомпетентне втручання місцевої влади в ціноутворення на хлібобулочні вироби.
Разом із тим, на думку Владислава Атрошенка, неможливо ефективно керувати агропромисловим сектором лише адміністративними заходами. Бо в цьому разі гальмується ініціатива на місцях, стримується продуктивність праці. А це, в свою чергу, позначається і на доходах сільгосппідприємств, і на кінцевій вартості їхньої продукції.
Одним із можливих методів стимулювання сільгоспвиробництва, на думку експерта партії «Сильна Україна», може стати скасування мораторію на купівлю-продаж землі.
Як заявив Владислав Атрошенко, «у цій сфері ситуація кардинально не зміниться доти, поки не закінчиться земельна реформа. Жодні дії не будуть ефективними без повноцінного ринку землі». Також він додав, що скасування мораторію дасть можливість більш раціонально використовувати земельні ресурси.
«Для виробника раз і назавжди встановлені закони про приватну власність — єдина гарантія того, що, вклавши кошти, він з часом не позбудеться їх і не втратить права користування землею. У такому разі цей власник уже не виснажуватиме ґрунт, із року в рік вирощуючи на одному і тому самому полі ріпак або соняшник, як це роблять нині деякі орендарі», — зазначив представник «Сильної України».