Енергетики починають працювати над створенням обладнання для атомних електростанцій у три зміни
ВАТ «Турбоатом» візьме активну участь у будівництві Ростовської АЕС. Про це заявив генеральний директор «Турбоатома» Віктор Суботін після завершення україно-російської наради щодо поставок обладнання для споруджуваної АЕС. За його словами, харківський турбобудівний завод здійснить модернізацію й допоставку обладнання для енергоблока №3 Ростовської АЕС, у результаті чого потужність турбогенератора зросте з 1 тис. МВт до 1 тис. 160 МВт. Надалі передбачається також, що «Турбоатом» постачатиме обладнання для будівництва й четвертого енергоблока Ростовської АЕС. Сума контракту точно не називається, але зрозуміло, що йдеться про десятки мільйонів доларів.
Ще раніше ВАТ «Турбоатом» був укладений контракт на поставку на цю саму станцію енергетичного устаткування на суму близько 23 млн. дол. До виконання контракту завод приступив у стислі строки. Енергетики працюватимуть над створенням конденсатора та іншого обладнання для атомних станцій у три зміни.
Як зазначив директор ВАТ «Нижньогородська інжинірингова компанія «Атоменергопроект» (Росія) Валерій Лимаренко, наприкінці червня 2010 р. у Києві було підписано протокол про наміри проектувати енергоблок №4 Ростовської АЕС потужністю в 1 тис. 100 МВт на основі 392-ї енергоустановки. У ході наради в Харкові було вирішено, що «Турбоатом» готує замовникові будівництва енергоблока №4 свою комерційну пропозицію. В. Лимаренко також відзначив, що енергобудівельники України й Росії виходять на новий економічний рівень співробітництва у сфері будівництва АЕС у Росії. «У світі нині будується всього 30 енергоблоків АЕС, і знаменно, що один з них буде укомплектований обладнанням «Турбоатома».
За словами генерального директора ВАТ «Турбоатом» Віктора Суботіна, 20 липня 2010 року стало особливим днем в історії вітчизняної промисловості. Адже підсумок зустрічі, що відбулася, — не тільки підписання багатомільйонного контракту про виготовлення і введення в експлуатацію устаткування для споруджуваного 3-го блока Ростовської АЕС, у майбутньому — виготовлення та поставка турбіни для 4-го блока ростовської станції. Крім цього, було обумовлено умови створення спільного україно-російського типового проекту енергоблока атомних станцій для поставок і монтажу в третіх країнах. А це серйозна робота для багатьох як українських, так і російських проектних і промислових компаній.
— У нас уже є спільний досвід роботи в новітній історії, — підкреслив В. Суботін. — У найближчі місяці буде здано в експлуатацію другий блок Ростовської АЕС. Але справжньою подією стало рішення про створення надпотужного обладнання. Сенсацією у світі науки стане турбіна-«мільйонник», чия й без того значна потужність у 1000 МВт буде збільшена ще на 160 МВт!
Також генеральний директор «Турбоатома» нагадав, що продукція харківського заводу досить конкурентоспроможна. Про це свідчить те, що завод регулярно постачає енергоустановки на ринки Росії та інших країн.
— Ми маємо високу рентабельність, перемагаємо в конкурсах і тендерах саме за рахунок якісної продукції, відомої в усьому світі. Це дає нам можливість робити пропозиції, від яких інша сторона не має сил відмовитися, — наголосив Віктор Суботін.
— Пуск станції «Ростов-3» намічено на 2013 рік, — заявив у свою чергу генеральний підрядник будівництва Ростовської АЕС Валерій Лимаренко. — А станція «Ростов-4» має бути пущена в експлуатацію не в 2017 році, як це планувалося раніше, а вже в 2016-му. Для неї планується також поставка турбіни потужністю 1100 МВт. Крім того, колективи низки російських машинобудівних підприємств братимуть участь у будівництві додаткових енергоблоків для Хмельницької АЕС.
Одержання вигідних контрактів спричинить і створення нових робочих місць на багатьох підприємствах, які беруть участь у спільному україно-російському проекті, й істотне відновлення верстатного парку підприємств. Незважаючи на економічну кризу, «Турбоатом» зберіг і кадровий, і промисловий потенціал. На завод надходить найсучасніше закордонне обладнання. Уже в найближчі дні буде додатково прийнято на роботу кілька десятків фахівців з навчанням їх орбітального зварювання.
 
Харків.
Довідка «Голосу України» 
Будівництво Ростовської АЕС було розпочато в 1977 р., у 1990 р. — припинено. Відновлено — в 1998 р. На трьох енергоблоках АЕС установлені турбіни виробництва «Турбоатома» одиничною потужністю 1 млн. кВт. Нині 1-й і 2-й енергоблоки Ростовської АЕС уведено в експлуатацію. Готовий до підписання контракт, відповідно до якого «Турбоатом» здійснить реконструкцію турбіни блока №3 Ростовської АЕС, поставленої раніше. Крім того, підписано контракт про допоставку обладнання, необхідного для пуску енергоблока №3 цєїі станції. Загалом на сьогодні в Росії будується 10 блоків АЕС.