Відмова від профілактичних щеплень може призвести до розповсюдження небезпечних інфекцій. Цю тему днями вкотре порушили у столиці на «круглому столі» «Попередження поширення епідемій небезпечних хвороб у сучасних економічних умовах». За словами головного дитячого імунолога Києва Алли Волохи, головні причини відмови від щеплень — заперечення батьків та недостатні поставки вакцин. Фахівець запевняє: якщо відмовлятися від вакцинації, це знову може призвести до спалахів епідемій небезпечних інфекційних хвороб. Зокрема, дифтерії, котра у 90-ті роки минулого сторіччя забрала тисячі життів. «Ми можемо керувати інфекціями, але це повинні розуміти всі, не лише лікарі», — стверджує імунолог.
«В Україні відмова від вакцинації стала своєрідною модою», — сказала головний лікар дитячої клінічної лікарні Олександра П’янкова. Вона наголосила, що протягом останніх років, на жаль, поширюється думка, ніби вакцинація приносить більше шкоди, аніж користі.
Так, приміром, на Рівненщині уже понад п’ять тисяч батьків не дозволили щепити своїх чад. Найчастіше вони вирішують не вакцинувати дітей віком до двох років. Начальник управління охорони здоров’я ОДА Віталій Бойко вважає, що це наслідок потужної антивакцинальної кампанії, яка ґрунтується на перебільшеннях. Це та невисокий рівень обізнаності населення і формує негативну думку громадськості щодо щеплень, які дозволяють вберегтися від деяких недуг. Ускладнює ситуацію ще й несистематичне надходження вакцини, яку централізовано закуповують та розподіляють між медзакладами області. А вакцина проти гепатиту В для дорослих в область у минулому та нинішньому роках узагалі не надходила. Водночас на Рівненщині не щеплені більше чотирьохсот медпрацівників, для їхньої вакцинації необхідно 20 тисяч гривень.
Ольга БІЧЕВА, Олександра ЮРКОВА.