Явка на місцевих виборах, що відбудуться 31 жовтня, буде низькою. Такий прогноз зробили експерти на вчорашній прес-конференції у столичному медіа-холі інформаційного агентства ІМК. Коли місцеві вибори відбуваються окремо від виборів до Верховної Ради, стимул голосувати на них завжди є набагато нижчим, — пояснив директор компанії «Berta Communіcatіons» Тарас Березовець.
«Загалом, думаю, на місцевих виборах по всій Україні явка буде в межах 60%», — додав він. За словами керівника компанії, якщо відбудуться вибори до місцевих рад у Києві, то явка буде надзвичайно низькою, по деяких районах взагалі на рівні 25%, а в середньому по столиці вона не перевищить 40%.
Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький також спрогнозував: жодної якісної ротації у владі після місцевих виборів не відбудеться.
«У списках, які я бачив на місцях, ті самі люди — ну якщо не вони, то їхні родичі, куми і т. д. Ротація не відбувається, коли був «Петро», а зайшов «Степан». Ротація має бути якісною, коли замість людей, які просто сидять на землі і вирішують питання, зайдуть люди, котрі дійсно хочуть займатися комунальними проблемами, вирішувати реальні проблеми міста», — додав експерт.
А директор центру «Соціополіс» Володимир Поляков вважає, що місцеві вибори не буде зірвано, навіть якщо Конституційний Суд визнає закон про місцеві вибори неконституційним. Нині, за його словами, відбуваються різні дискусії навколо закону про місцеві вибори, а ВО «Батьківщина» збирається оскаржити його у КСУ.
«Конституційний Суд таки визнає цей закон неконституційним, але це буде стосуватися наступних виборів. Ми маємо прецедент 1998 року, коли КСУ визнав закон про парламентські вибори неконституційним, але сказав, що ця норма не може застосовуватися лише до наступних виборів. Тобто вибори, на жаль, відбудуться за ухваленим законом, який порушує права громадян», — зазначив експерт.
Крім того, Тарас Березовець не виключає, що кандидати від «Сильної України» можуть піти на ці місцеві вибори під брендами інших політичних партій. Він пояснив, що згідно з нормою закону про місцеві вибори, яка вимагає реєстрації за рік до виборів, тільки чотири з десяти районних організацій «Сильної України» Сергія Тігіпка братимуть участь у цій виборчій кампанії.
А Партія регіонів на виборах голови Києва зробила ставку на колишнього міністра ЖКГ, нинішнього виконуючого обов’язки голови КМДА Олександра Попова. За словами Тараса Березовця, О. Попов зараз демонструє «непогані результати». Серед основних кандидатів на посаду столичного голови можуть бути Віталій Кличко, Віктор Пилипишин та представник партії «Батьківщина». «Не виключено, що це буде Микола Томенко», — уточнив Т. Березовець.