Другий варіант Податкового кодексу України, розробниками якого є Міністерство фінансів України та ДПА, є глузуванням та жартом над українським суспільством. Так прокоментував заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко опублікований проект Податкового кодексу для обговорення в газеті «Урядовий кур’єр».
Він зауважив, що кількамісячна жорстка дискусія навколо того, що проект Податкового кодексу передбачав недемократичні, а часом і тоталітарні механізми контролю за здійсненням підприємницької діяльності, не дали бажаного результату. М. Томенко нагадав, що передбачалося створення нової структури — податкової інспекції, яка має більш розширені повноваження в частині здійснення контролю та перевірок за всіма, хто має пряме чи опосередковане відношення до підприємництва та фактично кожним громадянином. «Абсолютна більшість політиків, починаючи від опозиції і закінчуючи Президентом, сказали, що такий підхід в частині збільшення повноважень податкової є неправильним, неконституційним і неприйнятним. Натомість у новій редакції, яка надрукована, бачимо, що 99 відсотків цих повноважень залишилося», — сказав М. Томенко.
Так, до системи органів державної податкової служби України і далі пропонується ввести нова структурну одиницю в додаток до податкової адміністрації та податкової міліції — «спеціалізовану державну податкову інспекцію». Залишилися без змін і норми, які дозволяють податковим органам застосовувати непрямі методи під час здійснення податкового контролю. До таких непрямих методів належать, зокрема, економічний аналіз, спостереження, аналогії, контроль за витратами та доходами платників податків — фізичних осіб.
«Проведення позапланових виїзних перевірок, виходячи з аналізу податкової інформації, незважаючи на критику багатьох народних депутатів України та експертів, теж залишилося в так званому доопрацьованому варіанті проекту Податкового кодексу України без змін», — сказав він.
На думку М. Томенка, дуже суттєвим і значущим для всіх громадян України є те, що автори все-таки дослухалися до критики і позбавили органи державної податкової служби права здійснювати обстеження житла громадян та проводити опитування фізичних осіб під час проведення перевірок. Водночас надання податковим органам права проводити обстеження території, приміщення та іншого майна, що використовується для провадження господарської діяльності, викликає занепокоєння, оскільки є неконституційним.
Цікаво також і те, наголосив М. Томенко, що розрекламований податок на розкіш, або так званий податок на багатство, знову не з’явився в проекті Податкового кодексу. «Незважаючи на всі запевнення, особливо напередодні підвищення цін на 50 відсотків на газ, що всі багаті платитимуть податки, ці обіцянки так і залишилися невиконаними», — сказав М. Томенко, додавши, що не раз вимагав від влади включити податок на розкіш в Податковий кодекс. «Новий проект Податкового кодексу — це глузування і над підприємцями, і над опозицією, і над Президентом», — сказав він. На переконання заступника глави парламенту, подальше обговорення цього тексту є фарсом, оскільки Верховна Рада не лише надала 5 тис. поправок до цього проекту документа, а і вказала, які конкретно зміни потрібно внести. «Поява цього документа свідчить про існування різних точок зору в уряді, оскільки новий варіант документа не погоджувався усім складом Кабміну, зокрема віце-прем’єр-міністром з економічних питань Сергієм Тігіпком, а представлений як документ Мінфіну та ДПА. Цікаво, хто дав їм право — Прем’єр чи інші посадові особи — надрукувати цей документ?» — додав він.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.