Учора в Міністерстві фінансів відбулася прес-конференція, присвячена початку всенародного обговорення проекту Податкового кодексу України. Участь у ній взяли народні депутати, представники Мінфіну, державних податкової адміністрації та митної служби, а також Національної академії наук.
Перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов нагадав, що першим кроком всенародного обговорення стала публікація проекту кодексу в «Урядовому кур’єрі». Крім того, за його словами, з 3 по 20 серпня в регіонах України відбудуться «круглі столи», присвячені доопрацюванню Податкового кодексу, а також громадські обговорення. Наразі представники Мінфіну обіцяють врахувати пропозиції громадян під час доопрацювання документа.
На думку народного депутата, члена Комітету з питань податкової та митної політики Олега Царьова, Податковий кодекс украй потрібен країні. «Бо Податковий кодекс — це стабільність, стабільність — це інвестиції, а інвестиції — це робочі місця». Депутат повідомив, що нині на розгляді комітету — 319 законопроектів щодо змін податкового законодавства.
— У нас бізнес звик працювати в таких умовах, коли не те що кожного місяця, а щотижня змінюються правила гри, — сказав О. Царьов. — Так далі тривати не може. Ми повинні ухвалити стабільні правила гри, які будуть зрозумілі для бізнесу.
Світова криза не закінчилася і можлива друга хвиля серйозної рецесії, вважає віце-президент НАНУ Валерій Геєць. Саме тому багато європейських країн змінюють свою податкову політику, зокрема, запроваджують банківський податок, збільшують податок на прибуток підприємств та ПДВ. Податковий кодекс, зазначив він, навпаки, скасовує сім видів податків як неефективні, десять місцевих податків і зборів, а також запроваджує зниження ставок щодо деяких інших податків.
«Я б сказав, що у нинішньому розвитку подій Податковий кодекс і уряд сильно ризикують з тим, що в умовах рецесії буде серйозна проблема з доходами до бюджету. Але є й інша логіка. Логіка того, що, зменшуючи податкове навантаження, створюються конкурентні переваги за рахунок податкового навантаження. Тобто з макроекономічної позиції можна говорити, що Податковий кодекс може бути вдалим», — вважає науковець.
У свою чергу перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров сподівається, що кодекс запровадить симетричну відповідальність бізнесу і фіскальних органів, а всенародне обговорення дасть змогу уникнути незважених і помилкових рішень. «Сподіваюся, спільну мову буде знайдено і кодекс буде вдалим», — резюмував він.