\І у разі їх виникнення залучатимуть сили МНС, Міноборони, МВС, Мінагрополітики, Держприкордонслужби, Держлісгоспу, Ради міністрів АР Крим та місцевих органів влади.
Тема спеки не оминула й владні кабінети. Зокрема, учора її обговорювали на засіданні Кабінету Міністрів.
Незважаючи на превентивні заходи і на те, що на всій території країни існує обмеження на відвідування лісів, 28 липня на території двох районів (Сєверодонецького та Новоайдарського) Луганської області сталася лісова пожежа, яка вже через кілька годин охопила площу понад 200 гектарів. На цьому наголосив Перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв, відкриваючи засідання (нагадаємо, Прем’єр-міністр України Микола Азаров нині перебуває у відпустці). Лише завдяки комплексному залученню і чітким, скоординованим діям наземних і повітряних сил, додав А. Клюєв, її вдалося ліквідувати менш як за добу. Але загроза пожеж залишається.
За його словами, у разі виникнення пожеж залучатимуть сили МНС, Міноборони, МВС, Мінагрополітики, Держприкордонслужби, Держлісгоспу, Ради міністрів АР Крим та місцевих органів влади.
Перший віце-прем’єр ще раз закликав громадян уважно ставитися до свого здоров’я та здоров’я дітей у зв’язку зі спекою, уникати загрози отримання теплових ударів, суворо дотримуватися правил пожежної безпеки, «берегти державне, суспільне та власне майно».
Особливу увагу перший віце-прем’єр просив приділити контролю стану складів боєприпасів та озброєнь. «Ми не маємо права допустити повторення ситуацій, що сталися у попередніх роках у Новобогданівці та Лозовій», — сказав він.
Водночас головуючий розкритикував якість виконання окремими міністерствами та відомствами цілої низки урядових рішень. Зокрема, щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати.
За словами посадовця, це питання розглядалося на засіданні урядового комітету з питань розвитку галузей економіки та науково-інноваційної політики. «Порушникам трудового законодавства надано термін до 10 серпня для забезпечення поточних розрахунків з найманими працівниками. Це було останнє попередження», — наголосив А. Клюєв.
Крім того, на горіхи урядовцям перепало за недостатню роботу у питанні надання громадянам субсидій. «Насамперед я кажу про підвищення якості інформування громадян на місцевому рівні. В кожному місті, селі та селищі люди мають бути поінформовані про порядок отримання субсидій. Цього поки що немає. До уряду надходять скарги», — сказав він.
Обговорювалася на засіданні й низка інших питань. Зокрема, оздоровлення дітей, зберігання та раціонального використання врожаю зерна, підготовки до осінньої сівби, а також підготовки до опалювального сезону.
А. Клюєв повідомив, що накопичення природного газу в підземних сховищах відбувається задовільними темпами. «З 15 квітня по 1 серпня ц. р. у підземні сховища газу закачано його майже 8 млрд. куб. м, що перевищує рівень минулого року», — зауважив перший віце-прем’єр.
Водночас урядовець звернув увагу на те, що на сьогодні недоплата за використаний споживачами газ становить 7 млрд. грн. і дорівнює 20 відсоткам його вартості. За його словами, заборгованість, переважно, нарощують підприємства промислового комплексу.
Обговорили урядовці й стан підготовки проекту закону про державний бюджет на 2011 рік. Під час його розробки, наголосив головуючий, враховуватимуться положення нової редакції Бюджетного кодексу та проекту Податкового кодексу. Водночас А. Клюєв звернув увагу Мінфіну на те, що під час доопрацювання проекту Податкового кодексу мають бути обов’язково враховані пропозиції бізнесу. «Нові податкові норми повинні виконувати стимулюючу функцію відносно реального сектору економіки та полегшувати умови ведення бізнесу», — сказав він.
Крім того, на засіданні було розглянуто понад сорок проектів нормативно-правових актів. Вони, зокрема, стосувалися захисту інформації, що є власністю держави, а також питань, пов’язаних із реструктуризацією вугільної та торфодобувної промисловості.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.