У диспетчерській Донецької міської станції «швидкої допомоги» гаряче в прямому і переносному розумінні. На триповерхове приміщення — жодного кондиціонера. Чотири співробітниці приймають дзвінки від городян. Пік викликів, за словами досвідченого лікаря Жанни Стефанюк, — з 16-ї до 21-ї години. «А після одинадцятої вечора — другий пік: молодь гуляє! Побиття, ножові поранення та сімейні розбірки».
Із 74 автомобілів, якими «озброєні» бригади, лише сім реанімобілів обладнані кондиціонерами. Ось такими силами рятують городян, які потерпають від спеки.
За словами головного лікаря станції «швидкої» Володимира Христенка, збільшення кількості інфарктів, інсультів, загострення серцево-судинних патологій через спеку не спостерігається. «За весь літній період у зв’язку із тепловим ударом бригади виїжджали 13 разів, у трьох випадках потерпілими були діти, які брали участь у масових заходах, — зазначає він. — Кількість летальних випадків, які ми реєструємо протягом доби, залишається на попередньому рівні».
Протягом доби «швидка» здійснює 500—520 виїздів, і ця цифра залишається стабільною.
Пропозицію організувати мобільні медичні пункти чи пости у місцях масового перебування людей Володимир Христенко вважає слушною, але нездійсненною: мовляв, а хто працюватиме в лікарнях? У медиків нині відпускна пора і персоналу не вистачає. Та й сама станція «швидкої» укомплектована лікарями лише на 60 відсотків. Скептично ставиться Володимир Христенко і до запровадження «сієсти» — тривалої обідньої перерви: «Коли люди у спеку двічі на день діставатимуться на роботу і двічі — назад громадським транспортом, вони отримають більший стрес».
А от збільшення викликів у зв’язку із респіраторними захворюваннями лікарі пов’язують зі способом життя громадян. Мовляв, протяги, кондиціонери, крижані напої — все це призводить до локального переохолодження і, як наслідок, — до ангіни, пневмонії, а також міозитів, загострення остеохондрозу тощо. Додає проблем і звичка відпочивати у «компанії» з алкоголем: у спеку від таких напоїв краще відмовитися.
Лікар Григорій Кучер радить, як запобігти гіпертонічному синдрому: «Потрібно уникати прямих сонячних променів. Допомагає обтирання прохолодною водою, змочування голови. Добре діють компреси із води з оцтом та обтирання всього тіла цим розчином. Пити краще воду, збагачену мінералами. Якщо є схильність до зниження тиску в таку погоду — з’їжте шоколад, випийте трохи міцного чаю. А от перебувати на протягах і поблизу кондиціонера не варто».