Другий тиждень не мають газу мешканці одного з під’їздів багатоквартирного будинку готельного типу, що на вулиці Героїв Сталінграда в Кіровограді. Тут у газових трубах замість блакитного палива... вода. Як роз’яснив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кіровоградської міськради Сергій Коваленко, винуватці — мешканці однієї з квартир, які вирішили встановити індивідуальне опалення, звернувшись до некваліфікованих спеціалістів. Ті і «врізали» індивідуалку у водопровідну трубу.
Щоб відновити газозабезпечення і не мати внаслідок «промивання» газових труб ніяких ексцесів, фахівцям необхідно провести огляд обладнання в кожній квартирі в присутності її мешканців, а це поки що не вдається. Декого просто немає вдома: відпускна пора, а дехто й не бажає пускати газовиків. Бо в такий спосіб можна вирахувати винуватця, який не бажає зізнаватися. А cамовільно зайти в квартиру працівники аварійно-диспетчерської служби ВАТ «Кіровоградгаз» не мають повноважень.
Міський голова Володимир Пузаков дав доручення відновити газопостачання у будинку. Але, як зазначає Сергій Коваленко, кардинально це проблему не знімає. Тисячі встановлених газових котлів у багатоквартирних будинках лишаються безконтрольними, і ніхто не відстежує їхній технічний стан. Як ніхто й не знає, наскільки адекватним є мешканець конкретної квартири, в якій встановлено вибухонебезпечне обладнання. А поруч живуть сотні інших мешканців, котрі можуть стати безневинними жертвами.
Вл. інф.