Міністр освіти і науки Д. Табачник 23.07.2010 р. видав наказ, згідно з яким ліквідовуються та об’єднуються в одне навчальні заклади професійно-технічної освіти будівельного профілю. А саме: Вище професійне училище будівництва і автотранспорту в Голосіївському районі з контингентом понад 540 учнів, Вище професійне училище № 26 у Печерському районі — понад 700, Професійний ліцей будівництва і фітодизайну в Солом’янському районі — понад 600 учнів.
Мотивуються ці дії оптимізацією мережі ПТНЗ. Проте у Всеукраїнської асоціації працівників профтехосвіти (ВАПП) немає сумніву, що за вивіскою оптимізації стоять наміри вилучити у закладів майно та земельні ділянки.
Схема відпрацьована багаторазово. За період з 1991-го по 2004-й у столиці за наказами МОН закрито 20 навчальних ПТНЗ. Їхні будівлі, гуртожитки та землю передано новим господарям. Економіка міста отримала від такої «оптимізації» величезний попит на робітників, передусім будівельників. Їх привозять із Туреччини, Македонії, країн СНД. Водночас, за даними служби зайнятості, нині робітників для столиці готується в 10 разів менше, ніж фахівців з вищою освітою!
За нашими даними, МОН не має згоди місцевої влади на об’єднання.
Міністерство діє тишком-нишком, під час відпусток працівників і канікул учнів, без обговорення в колективах, без врахування думки роботодавців, для яких ці навчальні заклади готують робітничі кадри, без будь-якого обгрунтування та інформування про подальшу долю колективів.
На переконання ВАПП, в діях МОН очевидні ознаки грубого адміністрування без врахування державних інтересів та позиції громадянського суспільства, що викликає обурення працівників ПТО.
Звертаємося до Президента, Кабінету Міністрів, засобів масової інформації з проханням підтримати наші вимоги щодо скасування наказу МОН.
Микола САДОВИЙ, президент ВАПП.