Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин взяв участь у нараді з питань стратегічного розвитку Криму, яка відбулася під головуванням Президента України Віктора Януковича у Сімферополі.
Крім того, у заході взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков, Генеральний прокурор Олександр Медведько, керівництво Ради міністрів АРК, керівники районних державних адміністрацій і міські голови Криму та інші.
Виступаючи на нараді, Володимир Литвин підкреслив, що в країні встановлюється система роботи й управління. Є єдиний центр прийняття рішень — це Президент України. За словами Голови Верховної Ради, сьогодні необхідно підтримувати статус Криму — управлінський і економічний. «Зміни в автономії мають бути продуктивні, швидкі, рішучі й результативні», — сказав Голова Верховної Ради України.
Володимир Литвин підкреслив, що Президент України підтримав його в питанні створення структури у Верховній Раді України, умовно названої Комітетом Верховної Ради України у справах Криму.
Ще одним важливим питанням для сонячного півострова, на думку Володимира Литвина, є вміння говорити й жити на основі позитивних сценаріїв у країні та на півострові. Крим, зазначив він, стає стабільним регіоном. «Люди не повинні боятися їхати в автономію й залишати тут гроші», — сказав глава парламенту.
Торкнувся політик і підвищення цін на газ. Він вважає, що цілком очевидне підвищення цін на газ. Необхідно, щоб у кожному районі були проведені збори громадян, де людям розповіли б, що вони платитимуть не більше, а в деяких випадках і менше. «Голос влади має лунати чітко», — підкреслив В. Литвин. За його словами, соціально-економічні перетворення Криму потребуватимуть багато спільної роботи Верховної Ради та уряду країни.
А Президент наголосив, що перспективи розвитку Криму потребують серйозного обговорення та прийняття змістовних рішень. Віктор Янукович впевнений, що всі присутні добре усвідомлюють: розвиток Криму напряму залежить від розвитку України. На переконання Віктора Януковича, гармонійний розвиток усіх регіонів, безперечно, є невід’ємною частиною розбудови всієї держави. У цьому контексті Президент вкотре наголосив, що Крим є «не тільки перлиною України, а й усього світу».
Серед застарілих проблем АРК Віктор Янукович, зокрема, назвав нераціональне використання узбережжя Чорного моря.
Віктор Янукович окремо додав, що Верховна Рада, безумовно, також має відігравати певну роль у прийнятті зазначених рішень. Зокрема, у контексті коригування (у разі необхідності) національного законодавства.
Глава держави також повідомив, що на рівні Єврокомісії досягнуто домовленості щодо прийняття пілотної програми стосовно Криму. «Росія також готова брати участь у розвитку Криму, вкладанні інвестицій», — підкреслив Президент. Він відзначив, що таку готовність висловили і президенти інших країн СНД, які брали участь у нещодавньому неформальному саміті глав держав—учасниць СНД.
Крім того, В. Янукович, як повідомляє його прес-служба, наголосив, що у Криму має бути проведено розслідування за фактами порушення законодавства у сфері земельних відносин.
Президент підкреслив, що державі мають бути повернені землі, які їхні нинішні власники отримали з порушенням закону. Глава держави зазначив, що у разі небажання фіктивних власників повертати незаконно отриману землю ці справи, вочевидь, розглядатимуть уже із залученням слідчих органів, прокуратури тощо.
Водночас гарант Конституції зауважив, що не можна виривати Крим з контексту розвитку всієї України. Натомість програма розвитку АРК має гармонійно вписуватися в програму розвитку всієї держави. Реформи, які реалізовуватимуться в Україні, мають також сприяти втіленню тих планів, що будуть складені для Криму.
 
Крим.