У країні триває битва на полях за хліб насущний. Жнивна кампанія вже перевалила екватор — комбайни обробили більшу частину зайнятих зерновими площ. Проте запитання, чи буде Україна з хлібом, тобто чи зможемо забезпечити себе продовольчим зерном, залишається відкритим. Не зовсім зрозуміло, і як підвищаться ціни на хліб, спечений із зерна нового врожаю. Навіть в урядових колах немає великого оптимізму з цього приводу. Так аграрний віце-прем’єр-міністр Віктор Слаута вважає, що якість зібраних зернових значно вище, ніж торік. Якщо тоді в загальній структурі врожаю продовольче зерно становило 30 відсотків, то нині — 60.
За його словами, загалом у 2010 р. світовий валовий збір зерна, у тім числі й в Україні, буде значно нижче, ніж звичайно. Але, незважаючи на це, країна буде забезпечена хлібом, запевнив віце-прем’єр.
Він пояснив, що річна потреба країни в хлібобулочних виробах становить 6 мільйонів тонн, а на сьогодні уже зібрано понад 20 млн. тонн зернових, включаючи кукурудзу.
Крім цього, В. Слаута зазначив, що через недоодержання врожаю зернових ціни у світі на зерно стрімко почали підвищуватися. В Україні, наприклад, вони збільшилися майже вдвічі порівняно з цінами на початку збиральних робіт.
«Зростання цін на зерно — це добре для виробника, що може надолужити нинішні втрати, але погано для кінцевого споживача, адже це може призвести до зростання цін не тільки на хліб, а й на м’ясні вироби, у яких є зернова складова. Але ми не повинні цього допустити», — підкреслив віце-прем’єр.
Віктор Слаута також повідомив, що в країні є 2,5 млн. тонн перехідних запасів зерна, які можуть бути використані для врегулювання ситуації ринковими методами.
Опозиційні висловлювання з хлібного питання набагато песимістичніші й витримані в більш різких тонах. Дефіцит продовольчої пшениці нового врожаю в Україні очікується в межах 3—4 мільйонів тонн. Такий прогноз озвучив в інтерв’ю  РБК—Україна заступник генерального директора Аграрної палати України з питань стратегічного розвитку Олександр Жемойда.
«Урожай продовольчої пшениці становитиме максимум 8 млн. тонн за потреби України в 11—12 млн. тонн», — сказав експерт.
Він уточнив, що на сьогодні зібрано понад 6 млн. тонн продовольчої пшениці. На думку представника АПУ, баланс з цієї продукції, можливо, доведеться закривати імпортом, оскільки офіційної інформації про її перехідні запаси дотепер немає. Крім того, уряд озвучив плани по експорту 3 млн. тонн продовольчої пшениці.
За словами О. Жемойди, загалом урожай зернових очікують обсягом 38—40 млн. тонн порівняно з 46 млн. тонн у 2009 р. У тому числі кукурудзи планується зібрати 10—11 млн. тонн.
«Погодні умови цього року серйозно вплинули на кон’юнктуру світового ринку зерна. У деяких країнах ЄС, у тім числі в Польщі, Чехії, Словаччині, всерйоз стурбовані не тільки майбутнім урожаєм, а й фінансовими результатами виробників, чого, на жаль, не спостерігається у нас», — сказав експерт.
А Комуністична партія України вже має намір наполягати на зниженні ціни на хліб. Про це заявив її лідер Петро Симоненко.
«Я наполягатиму на зниженні ціни на хліб і запропоную уряду докласти для цього всі зусилля. Саме на хліб, а не на зерно», — цитує слова П. Симоненка прес-служба КПУ.
На думку лідера КПУ, такий крок має стати одним з компенсаторних заходів в умовах підвищення цін на газ для населення.
«Зерно купується за заниженими цінами, зате наступні щаблі переробки зерна в хліб дають надприбутки. Хтось каже про 100 відсотків таких прибутків (якщо йдеться про весь цикл переробки хліба), а хтось каже і про 300 відсотків», — підкреслив П. Симоненко.
Він висловив переконання, що, почавши із цін на хліб, «потрібно знижувати ціни й на інші основні продукти харчування, а також на товари першої потреби».