Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 4-й тур.
30 липня. «Арсенал» — «Шахтар». 1:3. 1 460 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Симоненко, 31 — Коста, 44, 45+2, Адріано, 47.
«Ворскла» — «Таврія». 0:0. 4 500 глядачів. Рефері — Геренда (Калуш).
31 липня. «Севастополь» — «Динамо». 0:3. 12 000 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Ярмоленко, 50, Михалик, 56, Шевченко, 76.
«Кривбас» — «Іллічівець». 1:0. 6 000 глядачів. Рефері — Кутаков (Бровари, Київська область). Гол: Максимов, 65.
«Металург» (Запоріжжя) — «Волинь». 0:1. 5 000 глядачів. Рефері — Даньковський (Київ). Гол: Павлов, 45+1. Вилучено Польового («Металург», 68, друге попередження).
1 серпня. «Зоря» — «Карпати». 2:2. 6 200 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Голи: Віценець, 51, Сілюк, 65 — Ткачук, 5 (п), Гудима, 26. На 90+3 Батіста («Карпати», не реалізував пенальті). Вилучено Шуховцева («Зоря», 90+1, поштовх рефері руками після зупинення гри).
«Дніпро» — «Оболонь». 3:0. 13 920 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Голи: Селезньов, 17, Калиниченко, 30, Гоменюк, 60.
«Металург» (Донецьк) — «Металіст». 0:3. 4 200 глядачів. Рефері — Бойко (Іванків, Київська область). Голи: Девич, 32, Гавьєр, 39, 79.
Бомбардири: Селезньов («Дніпро») — 5 м’ячів, Сачко («Ворскла»), Шевченко («Динамо») — по 4.
У цьому турі відбулося чимало незвичайного. Скажімо, 30-річний воротар Максим Старцев зіграв за... два клуби і зберіг ворота обох «сухими». Спершу він вийшов у складі «Таврії» в Полтаві. А через день захищав уже ворота «Металіста» в Донецьку в матчі проти «Металурга». Пояснюється все просто: Старцев перейшов до харківського клубу, з яким у воротаря тепер трирічний контракт. «Металіст» опинився в скрутному становищі, бо серйозної травми в матчі з «Динамо» зазнав досвідчений страж воріт харків’ян Олександр Горяїнов. От і звернулися керівники «Металіста» до кримчан по допомогу. І ті, як бачимо, не відмовили.
Тепер про інші переходи. Можливо, то лише збіг обставин, що «Шахтар» відрядив до «Севастополя» напередодні його поєдинку з «Динамо» двох своїх досвідчених гравців — поляка Маріуша Левандовського та серба Ігора Дуляя. Але це дало підстави прихильникам нашого багаторазового чемпіона для жартів. Вони запитують: кого тепер конкретно віддадуть «гірники» донецькому «Металургу», з яким 7 серпня вдома у п’ятому турі зустрічаються динамівці?
Та облишмо веселощі. Підсилення аж ніяк не допомогло «Севастополю». Лише в першому таймі господарі так-сяк опиралися іменитому супернику. Хоча один із севастопольських новобранців (Левандовський), котрий, либонь, добряче перегрівся на сонці, серйозно так заявив, що якби вони забили першими, то неодмінно переграли б гостей. Моменти у господарів, справді, були. Адже київські оборонці кілька разів грубо помилялися. Але ті моменти треба було ще реалізувати, а не декларувати всілякі теорії на кшталт от якби.
Отже, говорити можна все, що завгодно. А дійсність дарує протилежне. Варто було динамівцям після перерви додати у швидкості, як стало зрозуміло: клас цього разу відчутно поб’є умовний порядок. І здобули гості свою вікторію упевнено і переконливо. Хоч би там що казали...
Але під час цього матчу було з чого дивуватися. На трибунах севастопольські вболівальники вимахували прапорами... Росії, СРСР, чорноморського флоту колишнього Союзу. Це був якийсь політичний демарш на спортивному заході, якщо хочете, котрий, звичайно, має своїх режисерів. Можливо, логічно було б, якби Федерація футболу України певним чином зреагувала на цей неординарний факт...
А сам «Шахтар», про який ми тут уже багато згадували, у Києві навіть першим пропустив від «Арсенала». Але донецькі футболісти не могли засмутити свого тренера Мірчу Луческу, котрий напередодні відсвяткував 65-річчя. Тому ще на останніх хвилинах першого тайму зусиллями Кости забили два м’ячі і дали зрозуміти, що жодних сенсацій не буде.
Звернімо увагу на те, що перші перемоги в чемпіонаті здобули «Кривбас» і «Волинь». Причому лучани зробили це в гостях. І цим успіхом, безперечно, поліпшили настрій своєму наставникові Віталію Кварцяному, котрий захворів і до Запоріжжя приїхати не зміг.
І насамкінець — про надзвичайну подію. Мова про негідну поведінку воротаря «Зорі» Ігоря Шуховцева. Тут справа не про тепловий перегрів, а про речі серйозніші. Ми стали свідками злісного хуліганства. Паруб’яга, котрий розійшовся не на жарт, двічі штовхав у груди рефері зустрічі Віталія Годуляна, поліз битися до гравців «Карпат». І лише бійцям «Беркута» вдалося вивести порушника з поля. Коментарі, як то кажуть, зайві.
Щастя «Зорі», що її від поразки врятував воротар Юрій Мартищук (до речі, перейшов до луганської команди з «Карпат»), котрий вийшов на заміну і відбив пенальті.
На знімку: грають «Арсенал» і «Шахтар».
Фото Павла КУБАНОВА.