Представники середнього й малого бізнесу Севастополя збирають підписи проти прийняття нового Податкового кодексу...
Наша розмова — з підприємцем і головою Севастопольської міської організації «Фронту змін» Іваном Комеловим (на знімку).
— Іване Миколайовичу! Ситуація, що склалася навколо спроби прийняти новий Податковий кодекс і її «перетікання» у практично всенародне (аж до вересня!) обговорення документа, думаю, не може вас не радувати. Як підприємцеві, вам має бути приємно, що влада в особі Верховної Ради й Кабміну готова вислухати (і навіть обіцяє врахувати!) думку тих, хто передусім повинен буде виконувати вимоги нової «податкової конституції»?..
— Я б не поспішав уживати в цій ситуації ні термін «радує», ні термін «приємно». Чесно кажучи, ні того, ні іншого після ознайомлення із законопроектом я не відчув. І, як показало життя, мав рацію: минулого тижня віце-прем’єр Сергій Тігіпко в інтерв’ю одному із центральних журналів заявив, що в жодному разі не поставить свій підпис під початковим проектом Податкового кодексу. Це, зазначте, сказав політик, у недавньому минулому бізнесмен, а нині, як ми вважали, один із головних ідеологів та авторів документа!
До речі, що довше триває обговорення законопроекту, то складніше знайти людей, які його писали! На вимогу «Автора!» тиша стає дедалі густішою...
— Припустимо, це реакція емоційна. А в бізнесі емоції — не найкращий порадник, скоріше, антипорадник...
— Ми з товаришами й колегами по бізнесу оперативно ознайомилися із законопроектом. Перша наша реакція одноголосно була приблизно така: податкову міліцію хочуть перетворити на податкову інквізицію!
А щодо емоцій, то ось вам факт: севастопольська організація партії «Фронт змін» зібрала кілька тисяч підписів під вимогою до уряду й парламенту не приймати Податковий кодекс у тому вигляді, в якому він був запропонований на розгляд депутатам. Кілька тисяч — це все емоції, гадаєте?
А ось іще факт: у Балаклаві яхтову марину «Золотий символ» наприкінці минулого місяця відключили від електроенергії й водопостачання. Офіційна версія, озвучена в пресі: «...багаторазове порушення чинних норм і нормативів, відсутність дозволів на цілу низку проведених тут робіт». Хоча підприємство функціонує в Балаклавській бухті вже років десять, мабуть.
А тепер інформація до роздумів: засновники ТОВ «Золотий символ» — Андрій Сенченко та Сергій Велижанський. Обоє народні депутати України із фракції БЮТ.
Якби був прийнятий запропонований варіант Податкового кодексу, то про те, що відбувається в Балаклаві, смішно було б згадувати: податківцям пропонували дозволити безперешкодно проникати в будинок будь-якого громадянина, котрий несподівано з якоїсь причини став неугодний владі. Тобто свідками й прямими учасниками процесу «приведення до законопослушності» «порушника» мали б стати його рідні та близькі, сусіди. А ключовою фігурою у всьому житті й роботі будь-якого бізнесмена став би податковий інспектор, якого збиралися наділити найширшим спектром репресивних можливостей і «повним пакетом» фіскальних повноважень.
26 липня у Львові наша політсила розпочала незалежне обговорення проекту Податкового кодексу.
— А ось 28 липня виконуючий обов’язки міністра фінансів України Вадим Копилов у ході відеоконференції на тему організації всенародного обговорення проекту Податкового кодексу заявив: «Податковий кодекс держави — це не тільки економічна конституція, а й та обов’язкова складова успішного економічного розвитку, що вкрай необхідна Україні». І пообіцяв, що вже 3 серпня на сайті Мінфіну розмістять проект Податкового кодексу із внесеними поправками.
— Сперечатися важко — робота навколо проекту Податкового кодексу триває. І з боку опозиції, і з боку влади, і підприємці готують свої пропозиції. Але мушу констатувати, що влада працює результативніше. Коли ще наші пропозиції дійдуть до Мінфіну або кому там доручено практично редагувати законопроект?! А днями в Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» влада внесла поправки. Відтепер для дрібних підприємців, які працюють за так званим «спрощенням», внесок у Пенсійний фонд УЖЕ підняли — додали дві сотні. Ті, хто торгують на ринку, платили на місяць 60—100 гривень, а тепер — рівно чотири сотні.
Сподіваюся, що до вересня (на початок нового парламентського сезону заплановано друге читання законопроекту) спільними зусиллями політиків, підприємців і громадян будуть розроблені поправки. І якщо влада спробує їх знехтувати, то осінь буде доволі спекотною: у гострий конфлікт вступили інтереси влади, бізнесу і навіть тих, кого наші політики так люблять називати «маленькими українцями». Своїх градусів додасть і 31 жовтня — багатьом кандидатам у місцеві ради захочеться залучити на свій бік електорат турботою про зниження податкового тиску.
Розмовляв Микола Магдич.
Севастополь.