Протягом трьох днів у Новограді-Волинському вирувало міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». Своє вітання з цієї нагоди його учасникам і гостям надіслав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

...Маленька Даша притискає до себе товсту книжку (на знімку). Вона разом зі своєю родиною прийшла на конкурс «Одягнімо, друзі, вишиванку». Танцювала, співала — отримала свій перший у житті приз. Щойно видана книжка називається «Новоград-Волинський. Історія міста».
Це лише маленький фрагмент свята, яке почалося ще в п’ятницю, коли музеї міста запросили на різні виставки — давнього ткацтва, артефактів, знайдених під час розкопок на давньому городищі — там, де було літописне місто Звягель, робіт місцевих митців. Серед них і виставка «Фантазіє! Ти — сило чарівна!», на якій представлені картини Наталії Окружко-Крутякової, праправнучки тих самих Окружків, в яких родина Косачів винаймала будинок, де народилася маленька Лариса і де тепер Літературно-меморіальний музей Лесі Українки. Звичайно, відбувалася творча зустріч за участю відомих письменників. А ввечері народний театр Палацу культури імені Лесі Українки запросив на виставу «На полі крові» за драматичним твором поетеси.
У суботу, в головний день свята, відбулося вручення обласної премії імені Лесі Українки, яку отримали знані на Житомирщині люди. Костянтин Петров, найближчий родич Лесі Українки з тих, що проживають в Україні, подарував Літературно-меморіальному музею книгу про поетесу, видану 1926 року.
У Музеї родини Косачів тривав всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки». Міський парк культури і відпочинку перетворився на «Містечко майстрів» — свої робити експонували майстри декоративно-ужиткового мистецтва з різних регіонів України.
Господарі свята та гості з Грузії, Польщі, Хорватії, Росії, Білорусі, а також з різних областей нашої держави пройшли урочистою ходою від музею Лесі Українки до пам’ятника поетесі, де пролунали вітання міського голови та офіційних гостей.
А потім свято тривало на восьми концертних майданчиках — пісні, танці, вікторини...
У неділю в місті відбувся всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова імені Лесі Українки за участю професійних акторів і студентів театральних навчальних закладів. Заключним акордом стала вистава Луганського академічного театру ляльок «Лісова пісня».
... А з джерела, до якого ходила ще маленька Леся, і сьогодні тече чиста й смачна вода.
Фото автора.