У законі про місцеві вибори закладено серйозні проблеми. Вони можуть виникнути вже під час організації виборчого процесу. Такий прогноз під час учорашньої прес-конференції зробила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук. Мало того, цей закон, на її переконання, відкидає країну в радянські часи, бо нівелює систему рад.
Не передбачено в документі, за словами екс-заступника голови секретаріату Президента, і якісного судового оскарження. Водночас М. Ставнійчук висловила зауваження до формування ТВК. Оскільки вони формуються лише за рахунок партій, представлених у парламенті. Так, проблема структурування існує, але вона не повинна вирішуватися штучним шляхом, додала Марина Ставнійчук.
На думку іншого учасника прес-конференції депутата Вінницької облради Олександра Домбровського, в основі сильної держави лежить сильне місцеве самоврядування. А відповідно до нового закону «місцеве самоврядування заганяється в площину політичних партій». Водночас ніхто не замислюється, що буде далі, адже партійним осередкам довіряє близько трьох відсотків громадян.
Стурбований депутат і тим, що від виборчого процесу фактично відсікається громадянське суспільство. Адже щоб, наприклад, «афганець» отримав право захищати права воїнів-інтернаціоналістів на рівні територіальної громади, він мусить іти до тієї чи іншої партії, щоб отримати на це дозвіл.
У свою чергу міський голова Херсона Володимир Сальдо вважає, що скорочення терміну виборчої кампанії має і мінуси, і плюси. Негатив, за його словами, полягає у тому, що дехто з кандидатів не встигне «розкрутитися», а виборці — придивитися до політиків. З другого боку, можливо, це й краще. Бо розв’язання всіх місцевих проблем, як-то ремонт доріг чи каналізації, у нас занадто заполітизоване.