Учора у Верховній Раді презентували технологію праймеріз (виявлення лідерів усередині партій) для місцевих виборів.
Нові правила гри на перегонах, встановлені владою, — це не просто виклик для партій і громадянського суспільства. Це зобов’язує шукати нові форми політичної боротьби. Таку думку оприлюднив народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Андрій ШевЧенко (на знімку — в центрі). «Хто має представляти партії у списках та мажоритарних округах, як вести агітацію по-новому — відповіді на ці запитання може дати праймеріз», — пояснив парламентарій.
Власне праймеріз — це внутрішньопартійне голосування з метою визначення найсильніших кандидатів від політичної сили для участі в офіційних виборах.
За словами експерта Центру суспільних стратегій «Куб» Василя Самохвалова (на знімку справа), презентована система побудована на використанні Інтернету, коли кожен партієць — за підказками програми — обирає своїх представників до тих чи інших органів влади. Голосування може відбуватися на власних електронних пристроях або на спеціально обладнаних партійних дільницях.
На переконання експерта центру «Куб» Ярослава ВедмедЯ (на знімку — зліва), завдяки технології праймеріз політичні партії зможуть переосмислити свою роль для суспільства. «Більшість політичних сил сьогодні займаються не партійною діяльністю, а обслуговуванням своїх лідерів. Тому перспективи внутрішньопартійного росту практично відсутні. Саме праймеріз може виправити цю ситуацію та створити умови для появи нових лідерів по всій партійній вертикалі», — вважає він. Такої само думки був і представник партії «Єдиний центр» Ігор Попов. Нині, за його словами, висування делегатів відбувається за принципом «закритих списків». «За прізвище голосують з голосу. Не всі все чують, але всі голосують. Бо інакше можуть втратити своє місце у списку. Жодних альтернатив, обговорень, конкуренції», — зазначив І. Попов. Це, переконаний він, призвело до розвитку політичної корупції. А запровадження праймеріз дозволить бодай частково зняти ці проблеми і виявити реальних лідерів усередині політичних структур.
Наразі Андрій Шевченко оголосив про створення робочої групи для підготовки закону про державні гарантії проведення праймеріз. За його словами, на цей законопроект можна очікувати вже восени. Але його ухвалення залежатиме від політичної волі народних обранців.