Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко виступає за проведення восени Спортивного форуму України, який визначив би стратегію розвитку фізичної культури та спорту на найближчу перспективу.
«Парадоксом є те, що цю стратегію визначають люди, які ніколи фізичною культурою та спортом не займалися», — сказав М. Томенко.
Він переконаний: до участі в цьому форумі необхідно долучити всіх визначних спортсменів України, а також фахівців у галузі фізичної культури та спорту, щоб саме вони допомогли владі та державі сформулювати спортивну доктрину нашої країни.
Коментуючи поїздку делегації на чолі з віце-прем’єром України Борисом Колєсніковим до Львівської області для вивчення можливості проведення зимових Олімпійських ігор, заступник глави парламенту зауважив: для того, щоб визначитися стосовно необхідності, потрібності та можливості проведення зимових Олімпійських ігор в Україні, треба визначитися зі спортивною стратегією нашої країни. М. Томенко зауважив, що, на жаль, з часів Незалежності так жодного разу і не були визначені пріоритети розвитку спорту країни. «До цього часу ми живемо ілюзіями радянського підходу, коли Україна позиціонувалася як одна з найбільших спортивних держав, де боротьба за кількість нагород у професійному спорті була ключовою оцінкою розвитку спорту», — сказав він. За словами заступника Голови Верховної Ради, нині потрібно зрозуміти, що в умовах занепаду масового спорту та фізичної культури пріоритетом для країни повинні бути саме ці сфери. На думку М. Томенка, стратегією має бути не домінування професійного спорту, а пріоритет масового спорту та фізичної культури. «Саме такою і потрібно будувати державну політику. Сьогодні важливіше не боротьба за право отримати дозвіл на проведення зимових Олімпійських ігор для того, щоб побудувати фантастичні дорогі спортивні об’єкти на декілька тижнів, а потрібно будувати об’єкти спортивної інфраструктури для молоді. Це принципово різні стратегії», — додав він.
Так само важливо, наголосив М. Томенко, визначити перелік пріоритетних видів спорту, для розвитку яких є бази та тренерський склад, а не фінансувати сотні видів спорту «розпорошуючи нечисленні державні кошти».
Заступник Голови Верховної Ради України також зауважив, що крім іміджевої складової, ідея проведення зимових Олімпійських ігор не підтверджена жодною іншою корисною складовою. «Набагато кориснішою була б ідея проведення літньої Олімпіади, але для того, щоб визначитися чи взагалі така ідея з фінансової та стратегічної точки зору необхідна, варто провести зібрання фахівців», — сказав М. Томенко.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.