Новина про звільнення ректора Донецького національного університету Володимира Шевченка затьмарила навіть пристрасті навколо вступної кампанії. Колишній керівник каже, що наказ міністра освіти та науки є для нього повною несподіванкою. 28 липня у 69-річного ректора закінчився термін контракту. В університеті готувалися до виборів: конференція трудового колективу одностайно проголосувала за обрання Шевченка на новий термін. Очікувалося, що вибори відбудуться восени, коли викладачі повернуться із відпусток, а до того часу ректор працюватиме як виконувач обов’язків. Але міністр освіти і науки Дмитро Табачник приїхав до Донецька та оголосив про звільнення керівника вузу.
«Про мотиви такого рішення міністр не сказав, єдина причина, за його словами, — закінчення терміну контракту, — розповів «Голосу України» Володимир Шевченко. — Чому це зроблено так підпільно? Чому в розпал вступної кампанії? Чому знехтували думкою колективу, який висунув мою кандидатуру на посаду ректора на новий термін? Так не робиться, зі мною ніхто не поговорив. Я 42 роки віддав університету, вуз входить до числа найкращих в Україні. До моєї роботи ніколи не було зауважень. Але міністр загадково сказав, що така вказівка нібито надійшла «згори».
За словами екс-ректора, під час приїзду до Донецька Дмитро Табачник планував представити колективу національного університету нового ректора — ця людина очолює інший донецький вуз. Але кандидат, незважаючи на умовляння, категорично відмовився обіймати спірну посаду. Тому під час зустрічі із деканами і проректорами міністр публічно подякував Володимирові Шевченку за роботу і оголосив, що обов’язки ректора до виборів нового керівника виконуватиме перший проректор університету Андрій Кучко. «Міністр пропонував мені написати заяву, що я добровільно залишаю посаду. Я відмовився. Тоді він дав ознайомитися із наказом про моє звільнення», — каже В. Шевченко.
У колективі шоковані несподіваними кадровими змінами. Як стало відомо, профспілкова організація готує звернення до Президента, керівників уряду та парламенту. «Колектив наполягатиме на тому, щоб Володимир Павлович брав участь у конкурсі на посаду ректора, — заявив голова профспілкового комітету працівників Донецького національного університету Володимир Подмарков.
Громадськість емоційно обговорює звільнення керівника найбільшого донецького вузу. Навряд чи ця шановна людина заслужила, щоб її доля вирішувалася настільки кулуарно. Володимир Шевченко очолював Донецький національний університет 24 роки. Доктор фізико-математичних наук, професор, академік Національної академії наук України, голова Донецького наукового центру НАН України, голова ради ректорів вузів області. Герой України, кавалер орденів «Ярослава Мудрого» двох ступенів, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, почесний громадянин Донецька. В його кабінеті зберігаються фото із відомими політиками, священнослужителями, діячами культури: всі вони, перебуваючи в місті, вважали за честь зустрітися зі студентами та викладачами першого вузу регіону. Шевченка знають і як авторитетного вченого, і як громадського діяча, голову обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта». Свого часу саме він доклав зусиль, щоб увічнити у вузі пам’ять про одного зі знаменитих випускників — Василя Стуса: на будівлі філологічного факультету споруджено барельєф поетові й правозахисникові.
 
Донецька область.