До першого вересня залишилось менше місяця. У містах України відкриваються шкільні ярмарки. А батьки отримують ще одну нагоду згадати, наскільки дороге задоволення — виховувати школяра. Кореспонденти «Голосу України» спробували порахувати, скільки коштує зібрати дитину до школи. На все про все у нас пішло півдня часу і майже дві тисячі гривень.
Синій, червоний, зелений — обирай собі будь-який. Основне у гардеробі школяра — піджак. Він — головний атрибут сучасної шкільної форми. Минулого року, пригадує киянка Ольга Вікторівна, за костюм синові довелося викласти трохи більше 500 гривень. Цього року ця стаття сімейного бюджету потягне на більшу суму.
— Я поки що не купувала, просто прицінилася. Виходить, що піджак, брюки та жилетка коштуватимуть щонайменше гривень 700, — розповідає Ольга. Більше того, за її словами, якість форми частіше за все не відповідає її ціні. І у школярів, особливо хлопців, вона «зі строю виходить» уже через 2—3 місяці. Тож і доводиться купувати щонайменше дві форми на рік.
Мама першокласника Юлія Віталіївна обирати синові першу у його житті шкільну форму вирушила до центрального столичного універмагу, неподалік якого саме розмістився столичний шкільний ярмарок. Ціни у магазині та на ярмарку мало різняться. Так, за піджак потрібного нам 28 розміру правлять у середньому від 300 гривень. Пропорційно розміру зростає і вартість одягу. Мамі Юлії приглянувся той, що коштував 374 гривні. Наступна покупка — брюки. За них довелося викласти ще 250 гривень. Сорочка, краватка та взуття обійшлися у 460 гривень. От і рахуйте: тільки на одяг довелося витратити 1084 гривні. Між тим, одних штанів та однієї сорочки не досить. Тож сміливо додавайте до цього ще 570 гривень. Не забувайте і про шкільний портфель. Його вартість залежить від гаманця батьків. Є ранці і за 160—190 гривень, а є і такі, що коштують кілька тисяч гривень. До того ж, зібрати у школу дівчинку дорожче, аніж хлопчика. Адже там звичайними чорними штанцями навряд чи «відкупишся».
— Я вже зрозуміла, що коли купувати все, як «лікар прописав», то на один тільки рюкзак з твердою «спиною» вже можна понад тисячу гривень витратити, — розповідає пані Юлія. — Те саме стосується і взуття. Хочеш якісне, шкіряне, щоб у малечі ноги не боліли — гривень 600 готуй. А так дитину можна і значно дешевше одягти. Щоправда, наскільки їй буде зручно, комфортно, а головне, чи не нашкодить це здоров’ю — питання. Отож і хочеться все найкраще купити, щоб син був найкращим у класі.
А от мами зі стажем до вибору шкільної форми підходять із меншим фанатизмом.
— Знаєте, — розповідає киянка Наталія Нестерук, — я коли сина у перший клас проводжала, стільки всього непотрібного накупила. І сорочки купувала не прості, а ті, що дорожче. Думала, щоб йому ж не соромно було. І на піджак із брюками не поскупилася. І що в результаті? Витратила я майже півтори тисячі на одяг, який він наступного року вже не одягав. Мало того, що він його зносив, а ще й виріс із нього.
До речі, радить панянка, форму вигідніше купувати у фірмових магазинах. Мовляв, там ціни менші. Цього року, приміром, піджаки у магазині «Юність» вартують від 99 до 318 гривень.
Резюме: зібрати дитину можна на будь-які кошти. Але один нюанс: комфорт малечі дорівнює дискомфорт батьківських гаманців.
Чек з магазину (для хлопчика) в середньому:
Піджак (хл.) — 374 грн.
Брюки (хл.) 2 шт. — 500 грн.
Сорочка (хл.) 5 шт. — 375 грн.
Краватка — 25 грн.
Взуття — 350 грн.
Рюкзак — 200 грн.
Канцелярське приладдя:
(пенал, ручки, олівці, 4 зошити у клітинку та в косу лінію) — 55 грн.
Разом: 1 879 грн.
Чек з магазину (для дівчинки): 
Жакет — 260 грн.
Спідниця 2 шт. — 200 грн.
Блуза — 160 грн.
Сарафан — 360 грн.
Кофтинки 5 шт. — 400 грн.
Взуття — 350 грн.
Рюкзак — 200 грн.
Канцелярське приладдя: — 55 грн.
Разом: 1985 грн.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.