Талановитий зодчий, який був першим архітектором міста над Південним Бугом, спроектував у Вінниці й першу багатоповерхівку — шестиповерховий будинок із ліфтом зведено в 1912 році (до речі, ліфта там уже давно немає). Загалом збереглося 30 будівель, які проектував Г. Артинов за час перебування на посаді архітектора Вінниці з 1900 по 1919 роки. Він також брав участь у проектуванні водопроводу та електричних ліній. Не обійшлося без нього і при прокладенні трамвайної колії в 1913 році.

— Архітектурне обличчя Вінниці сформоване саме цим талановитим майстром, — наголосив під час відкриття меморіальної дошки з нагоди 150-ї річниці від дня народження Артинова міський голова Вінниці Володимир Гройсман. — Найкрасивіші архітектурні споруди — будинок обласного театру, готелю «Савой», колишньої міської Думи, жіночої гімназії — це те, що залишив нам у спадок талановитий зодчий, чим нині Вінниця може похвалитися перед гостями міста. Григорій Артинов на початку XX століття змінив обличчя центральної частини Вінниці й водночас дав новий імпульс для формування міського середовища та архітектури й надалі.

Над створенням меморіальної дошки працювали скульптор Юрій Козерацький та архітектор Олександр Коротких. Її встановлено на одному з будинків на вулиці, названій на честь архітектора Артинова. «Ми відійшли від усталеного шаблону, коли дошку роблять у вигляді портрета, — каже Юрій Козерацький, — і відтворили в мініатюрі найбільш яскраві роботи архітектора Артинова. Звернули увагу на те, що всі його споруди збудовані з відчуттям ритму та пропорцій. Тому дуже відповідально ставились до відображення кожного елементу архітектурних пам’яток, які має Вінниця завдяки її першому архітектору».

На вшанування пам’яті архітектора, про якого навіть не згадували в радянські часи, відкрито фотовиставку «Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан». Випущено ілюстрований буклет із зображенням архітектурних творів майстра, бібліографічний покажчик. Помер творець архітектурного обличчя Вінниці від тифу 9 грудня 1919 року, на жаль, місце його поховання невідоме.

Фото Александра ЛАПІНА (Укрінформ).