Міністерство економіки України збирається до кінця року підписати угоди з міжнародними фінансовими організаціями щодо реалізації низки проектів на загальну суму близько 3,9 млрд. дол. Як повідомив учора на прес-конференції перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта, можливості до співробітництва з іншими міжнародними фінансовими організаціями відкрило саме рішення Ради директорів МВФ про виділення кредиту Україні.

Зокрема, йдеться про реалізацію низки інфраструктурних проектів. Наприклад, 60 млн. дол. передбачається залучити на реабілітацію гідроелектростанцій, 500 млн. дол. — на будівництво залізниці, 175 млн. дол. — на повітряні лінії електропередач, 300 млн. дол. — на проекти енергоефективності.
При цьому одним із головних завдань реформ уряд бачить поліпшення умов ведення бізнесу в Україні. Про це віце-прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко заявив під час зустрічі з членами Американсько-української ділової ради за участю представників найбільших американських компаній, що працюють в Україні. «Влада добре розуміє, що тільки відновлення інвестування може прискорити подолання кризи в економіці. Тому надання інвесторам необхідної адміністративно-консультаційної підтримки є обов’язком чиновників усіх рівнів», — зазначив віце-прем’єр-міністр.
Сергій Тігіпко назвав неприпустимою ситуацію, коли при затвердженні бізнес-планів з інвестування в Україну проблеми повернення ПДВ перешкоджають намірам інвесторів. «Уряд чітко заявив, що наступним кроком після усунення заборгованості держави з ПДВ за допомогою облігацій стане автоматичне відшкодування податку сумлінним платникам», — зазначив глава партії «Сильна Україна». За словами Тігіпка, уряд оперативно реагуватиме на кожний випадок порушення прав інвесторів: «Але набагато важливішим є формування нового законодавчого поля, що створить прозорі й зрозумілі інвесторам умови ведення бізнесу в нашій країні».