Фонд «Демократичні ініціативи» презентував черговий номер часопису «ЄвроАтлантика», присвячений 55-річчю засновника фонду Ілька Кучеріва. 1 серпня Ілько відзначав би свій ювілей. Він раптово пішов із життя через тяжку хворобу, але залишив по собі свою справу, своє «дітище» — фонд «Демократичні ініціативи», діяльність якого спрямована на утвердження демократичних цінностей у нашій державі та європейські євроатлантичні інтеграції України.
Директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна розповіла, як свого часу Ілько написав заявку про індивідуальний вступ до НАТО. І хоча це був суто символічний крок, адже альянс не передбачає індивідуального членства, цим Ілько хотів наблизити втілення свого переконання, що Україна буде в НАТО і ЄС. «Історію рухають люди, і Ілько Кучерів був одним із тих людей, які штовхали нашу країну», — сказала І. Бекешкіна.
Опитування, яке проводив фонд «Демократичні ініціативи», свідчить, що ставлення українців до європейської та євроатлантичної інтеграції зумовлено передусім тим, що вони мало знають про країни західного світу. Так, лише 14 відсотків населення України відвідували країни-члени ЄС чи НАТО. У західних регіонах цей показник значно вищий — до 30 відсотків, тоді як на Донбасі — лише 9 відсотків. Тож події на Заході наші люди сприймають переважно з телебачення.
Новий номер часопису «ЄвроАтлантика» присвячений Болгарії. За словами головного редактора часопису Віталія Довгича, Болгарія цікава нам тим, що це православна країна і перебувала у соцтаборі. А свого часу політбюро ЦК КПРС навіть розглядало питання про можливість приєднання Болгарії до Радянського Союзу. У часописі читач знайде статті про розвиток Болгарії після набуття членства в ЄС і НАТО, а також деякі розсекречені документи КДБ стосовно Народного руху України на початку 90-х років, матеріали про засновника фонду «Демократичні ініціативи» Ілька Кучеріва, зокрема, стаття Дмитра Понамарчука про те, чому Ілько відмовився від... мільйона доларів.