Український уряд не тільки не деталізує, на що саме будуть витрачені кошти МВФ, чиновники розходяться навіть у цифрах, коли вони кажуть про використання 15 млрд. дол. від МВФ (а точніше, поки що лише першого траншу цієї суми — 1,89 млрд.). Мільярд туди, мільярд сюди... Зокрема, невідомо, яку частину кредиту виділять НБУ для підтримки рівня резервів.

Експерти одностайні, що новий кредит МВФ дістався уряду зовсім не просто. Але ще складніше правильно грошима розпорядитися, щоб перший транш не став останнім. Якщо в МВФ побачать, що мільярди йдуть на «проїдання», а реформ немає, вони запросто можуть припинити фінансування, внаслідок чого українській економіці загрожує колапс.
Відповідно до заяви Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, на покриття дефіциту державного бюджету планується спрямувати... десь 20% від загальної суми кредиту МВФ (3 млрд. дол.), решту коштів, на його думку, необхідно витратити на серйозні програми модернізації економіки, в тому числі на програму з енергозбереження. Про це глава українського уряду заявив в інтерв’ю загальнонаціональним телеканалам та інформагентствам. Водночас віце-прем’єр Сергій Тігіпко, який очолював від України переговори з МВФ, запевнив ЗМІ, що на покриття дефіциту бюджету піде... 2 млрд. дол. Причому ці кошти можуть бути використані тільки для бюджету поточного року: «Уже з наступного року всі, без винятку, кошти будуть спрямовані лише на поповнення золотовалютних резервів Національного банку України». Це дасть змогу стабілізувати національну валюту для подальшого розвитку фінансового сектору держави.
При цьому Микола Азаров не настільки категоричний. Він лише сподівається, що  наступного року в Україні скоротиться потреба використовувати кредитні кошти для погашення дефіциту бюджету, й ми «дедалі більше направлятимемо на програми розвитку нашої країни».
Нагадаємо, виконавчий комітет Міжнародного валютного фонду схвалив виділення Україні 15,15 млрд. дол. «на допомогу владі при проведенні реформ і економічного врегулювання...»
Кредит МВФ знову піде на проїдання та утримання гривні від девальвації, вважає заступник начальника відділу Академії фінансового управління Сергій Кульпинський: «Частково кошти кредиту також підуть на допомогу нашим імпортерам за рахунок тимчасового зміцнення валютного курсу, а також, щоб утримати країну від серйозних інфраструктурних проектів шляхом посилення фіскальної політики». На думку експерта, це черговий крок назад. «Ще в 2008 році подібний кредит уряд брав на підтримку валютного курсу, котрий разом із Нацбанком і обвалили на більш як 50%. А нині країну лише підтягують до рівня держборгу «розвинених» країн, який у середньому становить 70—80% ВВП, тоді як фундаментальні основи економіки продовжують руйнуватися», — зазначив експерт.
Економіст інвесткомпанії «Аструм інвестмент менеджмент» Олексій Блінов у свою чергу нагадує, що спрямування значної частини коштів кредиту в резерв центробанку є звичайною практикою у разі надання грошей МВФ. За його словами, незважаючи на те, що зараз резерви НБУ й так поповнюються за рахунок купівлі валюти на міжбанківському ринку, кошти нового кредиту МВФ все-таки знадобляться в 2012—2014 роках, коли Україна повинна буде почати повертати фонду попередню позику. «Тож це можна вважати пролонгацією попереднього кредиту», — пояснює експерт. «Реформи в країні можна проводити й без кредитів фонду. Навпаки, проведення більшості із заявлених перетворень скорочує бюджетний дефіцит, а отже, і необхідність у запозиченнях. Але МВФ наполягає на реформах, бо, як усякий кредитор, зацікавлений у поверненні вкладених коштів. Тому й заперечує проти того, щоб гроші пішли на фінансування поточних бюджетних видатків», — зазначив Олексій Блінов, який вважає, що кошти напевне будуть використані для погашення кредиту в розмірі 2 млрд. дол., раніше взятого урядом у російського «Внешторгбанка». Як відомо, термін його повернення настає в грудні нинішнього року. «Втім, цілком імовірно, що уряд і візьме кошти в МВФ, і продовжить російський кредит», — зазначив експерт.
На знімку: Прем’єр-міністр України Микола Азаров розповідає журналістам про те, куди підуть 15 млрд. від МВФ.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.