Найчерствішу людську душу робить м’якшою абсолютно щире ставлення до тих, кому погано, темно, лячно, холодно, самотньо... До покинутих кошенят, цуценят, пташенят... І куди як непросто прикласти цей душевний потяг до людей, які навколо нас. А серед них чимало опинилося в згаданій ситуації. Це насамперед люди з обмеженими фізичними можливостями.

На Київщині найвідомішим є Обухівське відділення Українського товариства сліпих (УТОС). За останні роки тут перевірили на життєздатність багато різних засобів, ініціатив, пропозицій, винаходів задля полегшення життя незрячим. Від вуличних світлофорів зі звуковою сигналізацією — до виробничих ліній, де здатні працювати сліпі. Тож не випадково благодійна акція «Ми — рівні» відбулася саме тут.

Насамперед представники громадського руху «Разом із тобою» подарували бібліотеці УТОС колекцію з більш як 30 аудіокниг. А відома співачка, народна артистка України Алла Попова стала окрасою великого благодійного концерту майстрів мистецтв, на який зібралося мало не пів-Обухова.

Алла ПОПОВА, народна артистка України:

— Я захоплена тим, якими сильними можуть бути наші люди. Побачивши ці усмішки, я відчула, що готова зробити будь-що, аби розділити з обухівцями ще трішки любові. А ті, кого я побачила сьогодні, заслуговують на справжню щирість і щедрість.

Громадський рух проводив акцію «Ми — рівні» у Переяславі-Хмельницькому спільно з організацією «Благодійник», влаштувавши свято для вихованців із відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів спеціального навчально-виховного закладу міста. Волонтери та рухівці організували для дітей велику розважальну програму та привезли із собою численні сувеніри. Проте не подарунки цього дня стали головною радістю для дітей, а щира увага гостей до кожного з них.

Ігор Дармостук, голова виконкому громадського руху «Разом із тобою»:

— Неправильне ставлення до людей із певними особливостями є національною проблемою, що має своїм наслідком відірваність їх від оточуючого світу, штучне обмеження їхніх можливостей і сфери діяльності. Тоді як на Заході давно створені однаково комфортні умови для повноцінного життя всіх громадян, у нашій країні, на жаль, люди з обмеженими можливостями все ще страждають від соціальної незахищеності та непристосованості громадського життя до їхніх потреб. У нас люди із вадами зору не мають навіть головного — психологічного комфорту.

— Для людей із проблемами зору, що позбавлені основного джерела інформації про світ, невимірно цінним стає живе спілкування, — резюмує директор Обухівського відділення УТОС Віктор Геля. — Сьогодні ми почули спеціально для нас влаштований концерт та щирі слова від гостей, відчули тепло та підтримку. І я дуже радий, що цей захід не присвячено певній події. До нас завітали друзі, що, як і ми, просто раді спілкуванню.

— Увага та спілкування можуть творити дива, вселяти надію, надихати, підтримувати, — переконаний Валерій Кондрук, лідер громадського руху «Разом із тобою». — Відчувши турботу ближнього, починаєш вірити у власні сили і з оптимізмом дивитися у майбутнє. Не пройти повз того, кому важко, виказати небайдужість і поділитися своїм теплом, допомогти — насправді просто. Саме тому ми започаткували цю низку потрібних для Київщини акцій, де робитимемо все можливе, щоб люди з особливими потребами відчули, що ми рівні. І порівну можемо ділити радість спілкування.