Відстань у 23,3 тисячі кілометрів вони планують здолати на мікроавтобусі за 32 дні
Вінницькі підприємці Валентин Кобрін, Юрій Максименко, Ігор Рижинков та Микола Скоробагач присвячують автопробіг трагічній даті — 80-й річниці з початку заслання в’язнів у табори ГУЛАГу. Як свідчать архівні дані, перших із них доставили на берег Нагаєвської бухти у серпні 1930 року. На цьому місці нині знаходиться Магадан. Один з учасників пробігу, Ігор Рижинков, родом із Магаданської області. Там пройшло його дитинство. Він підтримує зв’язки, зокрема, з представниками Колимського земляцтва в Україні. Завдяки коштам земляцтва та ще трьох спонсорів-вінничан став можливим автопробіг. У салоні мікроавтобуса, на якому здійснюють поїздку, встановили карту-схему маршруту. Він пройде через Київ, Курськ, Тамбов, Воронеж, Пензу, Самару Уфу, Челябінськ, Новосибірськ, Томськ, Красноярськ, Іркутськ, Улан-Уде, Якутськ і, нарешті,  Магадан.
— Ми підрахували, що наша траса набагато довша знаменитої Париж—Дакар аж на 14 тисяч кілометрів, — уточнює Ігор Рижинков, якого обрали капітаном екіпажу. За його словами, за кермом сидітимуть по черзі. Всі учасники пробігу мають немалий водійський стаж. Планують через кожні три доби зупинятися на ночівлю. Незвичайна мандрівка вінничан уже зацікавила російських журналістів з газети «Комсомольская правда». Один з них має намір подорожувати разом з нашими земляками. За домовленістю, його візьмуть у машину в Уфі.
Стартували мандрівники від одного з храмів Вінниці. Їхню святу справу освятив протоієрей Вінницької єпархії Української православної церкви Адріан Рішко. Благословив на щасливу подорож і таке ж повернення. Передав дарунок православному собору в Магадані — дві ікони: Спасителя та Пресвятої Богородиці. За словами протоієрея, у сибірських таборах обірвалося життя сотень невинно засуджених священиків, тому у Вінницькій єпархії молитимуться за щасливу подорож чотирьох подвижників.
«Голос України» й надалі інформуватиме читачів про те, як четверо відважних вінничан долатимуть один з найдовших автомобільних маршрутів. Інформацію від них дізнаватимемось завдяки спілкуванню з членами екіпажу по телефону.