Слідчим відділом міліції Кіровського району Донецька спрямовано до суду кримінальну справу стосовно 23-літнього парубка, що скоїв ряд не зовсім звичайних крадіжок: в одній з кав’ярень міста він викрав кілька шкур хижих тварин, до того ж виносив їх три ночі поспіль.
Як розповів слідчий Володимир Токарев, уперше змовмисник прийшов до кав’ярні не просто повечеряти, а відвідати друга, що працював там маркером у більярдній і, по сумісництву, охоронцем. Об’єднувало чоловіків спільне минуле: вони відбували різні строки позбавлення волі в одній колонії. У бесіді з приятелем охоронець зазначив, що найбільшу цінність на дорученому йому об’єкті становлять натуральні шкури хижаків, якими прикрашені стіни в кількох приміщеннях, і навіть уточнив, в яких саме. Прийнявши запрошення товариша, який повинен був чергувати в кав’ярні до ранку, гість залишився. Перед світанком, переконавшись, що охоронець міцно спить, він підібрав ключ, відкрив замок окремо розташованого будиночка для спеціальних гостей і забрав з нього шкуру бурого ведмедя, після чого знову замкнув двері й поїхав. Удень зловмисник продав трофей на ринку за 400 гривень і ввечері знову прибув у ту саму кав’ярню. Переконавшись, що зникнення речей ніхто не помітив, він повторив нічну вилазку, «очистивши» той самий будиночок від трьох вовчих шкур, які знову продав і до вечора повернувся на роботу до приятеля. Більше у віп-будиночку брати було нічого, тому грабіжник розбив вікно на першому поверсі основної будівлі, потрапив до кімнати, зняв зі стіни шкуру ведмедя, загорнув у неї ДВД-плеєр і супутниковий ресивер і викинув все це на вулицю. Тоді піднявся на другий поверх, до більярдної, де перебували відвідувачі і співробітники закладу, переконався, що ніхто нічого не побачив і не почув, взяв у товариша гроші у борг і виїхав на таксі.
Коли наступного вечора зловмисник знову з’явився у кав’ярні, виявилось, що розбите вікно та зникнення цінностей помітили й викликали міліцію. Хлопець вирішив зникнути до прибуття слідчо-оперативної групи. Незабаром він був затриманий і притягнутий до відповідальності, до того ж не тільки за крадіжку в кав’ярні. Слідством встановлено, що зловмисник учинив серію пограбувань у різних районах міста.
Марина ГОЛДИНСЬКА, працівник відділу зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області.