Робоча група з опрацювання проекту закону «Про очищення влади (люстрацію)» рекомендувала негайно винести на розгляд парламенту законопроект і ухвалити його у другому читанні та в цілому. Узгоджений між представниками всіх фракцій документ буде передано на розгляд профільного комітету.

На початку засідання керівник робочої групи, співавтор законопроекту, позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко відзначив, що про потребу негайного ухвалення закону про люстрацію в цілому говорили на понеділковій погоджувальній раді у Голови Верховної Ради всі лідери фракцій. Водночас Олександр Турчинов наголосив на важливості опрацювання робочою групою погодженого між представниками всіх фракцій варіанта закону. Ю. Дерев’янко, у свою чергу, зауважив, що робоча група не підміняє собою профільний Комітет з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Напрацьований до другого читання узгоджений документ одразу буде передано на його розгляд.

Робоча група звернулася до комітету з проханням розглянути законопроект про очищення влади у вівторок з тим, щоб його можна було винести на остаточне голосування вже на вечірньому пленарному засіданні. Хоча не виключено, що парламент упродовж нової, п’ятої сесії, може змінити свій графік роботи — і у пленарні тижні засідати не щодня, а лише по вівторках. У такому разі законопроект про люстрацію може бути винесено на голосування не раніше 16 вересня. До речі, саме тоді Президент обіцяв внести до парламенту і проект закону про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

У законопроекті про люстрацію, підготовленому робочою групою до другого читання, зберігаються всі базові критерії — зокрема, заборона посідати високі державні посади упродовж десяти років, людям, які перебували на керівних посадах у Компартії, комсомолі та КДБ за часів СРСР, а також люди, які не можуть довести походження своїх високих статків, працювали на державних посадах за правління Януковича — від міністрів до керівників середньої ланки, хто був причетний до розгону Майдану, судді, котрі ухвалювали незаконні рішення щодо активістів Майдану, а також причетні до фінансування і підтримки сепаратистів і терористів на сході країни. 

Водночас представник громадськості — ініціатор створення люстраційного комітету Єгор Соболєв на засіданні робочої групи висловив думку, що влада нині не зацікавлена в ухваленні цього закону і зумисно затягує цей процес. 

— Ми вимагаємо якомога швидше, вже цього тижня ухвалити закон і розпочати реальну люстрацію,  — заявив в інтерв’ю журналістам під час засідання робочої групи Єгор Соболєв. 

На знімку (зліва направо): народні депутати Андрій Шевченко (ВО «Батьківщина»), Юрій Дерев’янко (позафракційний), голова Громадського люстраційного комітету Єгор Соболєв, Леонід Ємець (ВО «Батьківщина»), Олег Бондарчук (ВО «Свобода»), Віктор Пилипишин («Суверенна європейська Україна»).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.