Напередодні відкриття п’ятої та закриття четвертої сесії Верховної Ради України сьомого скликання у парламенті відбулося закрите засідання погоджувальної ради керівників парламентських фракцій, груп та голів комітетів щодо формування порядку денного. За її підсумками народні депутати вирішили першочергово розглянути низку законопроектів щодо підтримки Збройних Сил України, а також заслухати звіт міністра оборони Валерія Гелетея щодо ситуації під Іловайськом.

Крім того, за словами голови фракції «Батьківщина» Сергія Соболєва, під час засідання всі парламентські фракції підтримали пропозицію щодо повернення до пропорційної системи виборів із відкритими списками. За його словами, це питання розглядатиметься одним із перших на поточному сесійному тижні.

«Вперше за всю історію нарад із головами фракцій, де були присутні представники більшості та опозиції, всі фракції висловились одностайно за повернення до пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Всі розуміють, за тією ж схемою, яка була при Януковичі, проводити вибори у країні неможливо», — зазначив С. Соболєв. Водночас він додав, що закон про вибори за пропорційною системою дасть змогу провести перегони на всій території України, включаючи тимчасово окупований Крим та регіони, де нині відбувається АТО.

Народний депутат уточнив також, що від фракції «Батьківщина» ним внесено два законопроекти про вибори за пропорційною системою з відкритими списками та з частково відкритими списками, але в обох міститься пропозиція про п’ятивідсотковий прохідний бар’єр і для партій, і для блоків.

Також, за його словами, лідери фракцій обговорили питання можливості запровадження воєнного стану і продовжать цю розмову під час зустрічі з Президентом о 17.00 в понеділок.

Водночас голова фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок на своїй сторінці в Facebook написав, що окрім зміни виборчої системи його фракція наполягає на проведенні дострокових виборів міського голови Слов’янська Донецької області та депутатів міської ради. А також на ухваленні в цілому законопроекту про очищення влади. «Бачу по настроях, що треба кликати людей під парламент. Київська «Свобода» готує пікет», — зазначив депутат. Крім того, О. Тягнибок запропонував ухвалити свободівський законопроект 3530 «Про заборону комуністичної ідеології». «Щоб на мажорній ноті завершити роботу цього складу парламенту», — написав він.

 

Вл. інф.