Юрій Збітнєв, член координаційної ради Союзу платників податків України:
— Податковий кодекс — це один з основних чинників розвитку економіки, яка має бути базою для держави. Нагадаю, Асамблея малого та середнього бізнесу України закликала дрібних підприємців оскаржувати у судах нещодавно ухвалений закон, який зобов’язав їх платити до Пенсійного фонду внески, більші за основний податок. Цей документ не просто заганяє в «тінь» всю економіку, а із представників середнього і малого бізнесу робить опонентів нинішній владі. Все це призводить до дуже небезпечної ситуації. Влада має бути чесна. Українцям потрібні не закони, а справедливість.
Податок на розкіш у новій «конституції для бізнесу», безумовно, необхідний. Але це має регулюватись не так податком, як додатковою вартістю під час купівлі товару. Не може людина, що один раз купила будинок, все життя платити данину державі за користування ним. Те саме стосується автомобілів, коштовностей.
А от земля, з моєї точки зору, — це справді розкіш. І той, хто володіє сотнями гектарів і не експлуатує їх за призначенням, має сплачувати податки. Або така земля має вилучатися на користь держави.
Записав Сергій МЕЛЬНИК.