Фракція комуністів виступає категорично проти виконання вимог МВФ про підвищення комунальних тарифів. Про це заявив народний депутат, лідер КПУ Петро Симоненко, повідомляє прес-служба партії.
«Як члени коаліції, ми несемо певну міру відповідальності за діяльність коаліційного уряду й тому вважаємо неприпустимими ті його рішення, які спрямовані проти трудящих і спричиняють зниження життєвого рівня людей», — відзначив парламентарій. Криза в ЖКГ, на думку комуніста, не повинна долатися за рахунок найбідніших верств населення.
«І якщо вже уряд не повністю розрахував свої сили, а розруха, залишена «помаранчевими», виявилася страшнішою, ніж це бачилося спочатку, й ціни на газ і тарифи на комунальні послуги все-таки підвищувати доведеться — ми вимагаємо, щоб такому підвищенню передували розробка урядом комплексної програми й практична реалізація механізмів, спрямованих на компенсацію населенню втрат при підвищенні ціни на газ і комунальні тарифи», — відзначив П. Симоненко.
Для цього комуністи, зокрема, пропонують знизити тарифи на електроенергію. Що відразу здешевить тарифи на воду й водовідведення. Використовувати для потреб ЖКГ український газ, який у рази дешевший за імпортний. А там, де можливо, перевести котельні на тверде паливо й таким чином скоротити газову складову в тарифах. Крім того, встановити державну монополію й знизити ціни на хліб і продукти харчування, що входять до мінімального споживчого кошика. А також не допустити так званої монетизації пільг, унаслідок якої цілі групи малозабезпечених і соціально незахищених громадян опиняться «біля розбитого корита».
Пропонують комуністи також змінити систему субсидування. Тобто автоматизувати одержання субсидій на основі централізованої інформації про заробітну плату, пенсії, студентські стипендії й виставлені рахунки за комунальні послуги.