БЮТ ініціюватиме проведення позачергової сесії стосовно внесення змін до закону про місцеві вибори. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час брифінгу в парламенті.

За словами політика, ймовірно, це може статися у двадцятих числах серпня, але за умови консенсусу всіх фракцій парламенту щодо внесення змін до виборчого закону.

«Ми на політичному рівні проведемо консультації з усіма фракціями, які представлені в парламенті й, можливо, у кінці серпня проведемо позачергову сесію», — сказав М. Томенко.

Але якщо позачергову сесію скликано не буде, БЮТ вноситиме пропозицію, щоб після відкриття сесії першим розглядалося саме це питання. «Такий шлях можливий за умови, якщо до сьомого вересня ми матимемо на політичному, правовому й експертному рівні погодження всіх змін, тоді не буде конфлікту в сесійній залі», — спрогнозував заступник глави парламенту.

Крім того, політик повідомив, що БЮТ ініціює створення робочої групи Верховної Ради з питань підготовки змін до закону про місцеві вибори. І запропонував фракціям делегувати своїх представників до її складу та невідкладно розпочати роботу над пропозиціями.

Терміновий характер внесення змін до зазначеного закону, за словами М. Томенка, пов’язаний зі стартом виборчої кампанії 11 вересня, «тому зміни мають бути розроблені, погоджені, проголосовані парламентом та підписані Президентом за день до дати початку виборів».

Наразі БЮТ наполягає на врегулюванні таких норм закону, як: застереження прав усіх громадян у голосуванні та формуванні комісій; ліквідація норми про 365 днів для нових політичних сил; ліквідація норми про виключне висунення від партій всіх, хто балотується, передовсім на посаду міських голів, а також вимагатиме зрозумілішої процедури формування округів при обранні до районних та обласних рад.

Водночас депутати вимагатимуть виключення норми про непроведення виборів 31 жовтня у Києві, «де формально при владі Партія регіонів», та до Тернопільської обласної ради, «де немає жодного депутата від БЮТ».

Утім, представники Партії регіонів заклики стосовно проведення позачергової сесії вважають «недолугими і жодним чином не спрямованими на поліпшення самого закону». Так заяву Миколи Томенка «Голосу України» прокоментував регіонал Вадим Колесніченко. За його словами, заступник глави парламенту та його колеги мали законні можливості вносити свої пропозиції коли законопроект розроблявся. Але під час голосування за нього в сесійній залі були присутні 5—7 представників БЮТ.

«Це, на мою думку, свідчить про те, що представники цієї політичної сили зовсім не мають на меті покращити цей законопроект», — зауважив В. Колесніченко. Він переконаний: «Кричущих порушень у документі немає. Відтак немає жодної потреби зустрічатися і тим більше проводити позачергові сесії».

«Коли ми зберемося на сесію у нормальному режимі, і якщо у цьому буде потреба, ми скорегуємо ті чи інші питання. Проблем, які б неможливо було вирішити під час осінньої сесії, немає», — наголосив депутат.