Сьогодні країна опинилася перед вибором: парламентські перегони чи воєнний стан. Утім, в адміністрації Президента впевнені: запровадження воєнного стану вигідне лише державі-агресору. Адже вибори за таких умов не відбудуться, до того ж табу буде накладено на військово-технічну допомогу нашій державі від інших країн.

Водночас, на думку народного депутата від фракції «УДАР» Віктора Чумака, запровадження воєнного стану не означає, що за тиждень та ще й з найменшими втратами ми зможемо подолати будь-якого агресора. Так само не дає можливості побудувати економіку, яка б допомагала війні. «Єдина конституційна норма, яка чітко прописана в цьому законі — це неможливість проведення виборів», — сказав він.

«Як можна проводити будь-які зміни, коли досі саботуються потрібні ініціативи тією більшістю, яка була обрана при Януковичі?» — наголосив політик.

За його словами, наявність чи відсутність воєнного стану не впливає на швидкість польоту кулі чи зміну траєкторії снаряду, так само як не впливає на наявність чи відсутність хоробрості у бійця. «Все, про що йдеться в законі про воєнний стан, можна спокійно робити і без його введення», — підкреслив В. Чумак. Зокрема, завантажити «на повну» всі підприємства військово-промислового комплексу і перевести їх на чотири робочі зміни.

Щоправда, виборча система, яка попри сподівання громадськості так і не була змінена, дає невеликий шанс для оновлення влади. Найбільше експерти виборчого права нарікають на мажоритарні округи, які дають широке поле для зловживань, та прохідний бар’єр у п’ять відсотків, що робить практично неможливим проходження до парламенту нових партій.

Та все ж одним із варіантів оновлення може стати надання місць у прохідних частинах партійних списків авторитетним представникам громадянського суспільства, а також підтримка таких кандидатів у мажоритарних округах. Про це вже заявила «Батьківщина» та закликала інші партії наслідувати їхній приклад.

«Ми віримо, що ці люди, які зайдуть до парламенту без партійних зобов’язань, без тягаря політичного минулого, допоможуть докорінно оновити владу і розпочати справжні зміни», — йдеться у відкритому зверненні партії.

«Це допоможе нам сформувати у новому парламенті конституційну більшість депутатів, які твердо стоятимуть на демократичних, проєвропейських позиціях. Ми також віримо, що це дасть змогу здійснити докорінні зміни, які принесуть Україні мир і достаток», — наголошують партійці.

Тим часом до виборів готуються і комуністи. Днями у Києві відбувся перший етап 48 позачергового з’їзду Комуністичної партії України, який затвердив передвиборну програму партії та першу п’ятірку виборчого списку. Цілком прогнозовано очолив його Петро Симоненко. Крім того, як повідомила прес-служба Конституційного Суду, комуністи оскаржили норму закону про Регламент Верховної Ради, відповідно до якого було розпущено фракцію КПУ в парламенті.