Після нещодавньої зустрічі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з єврокомісаром із питань енергетики Гюнтером Оттінгером у вітчизняної газотранспортної системи окреслилося європейське майбутнє. Нагадаємо, європейський комісар із питань енергетики висловив думку, що Україна за півроку стане членом Європейського енергетичного співтовариства.
Однак такий розвиток подій унеможливить об’єднання НАК «Нафтогаз України» і російського «Газпрому». Про це на вчорашній прес-конференції в Києві заявив експерт із енергетичних питань Олександр Нарбут.
— Якщо Україна продовжить реформування свого газового сектору, то можливого об’єднання «Нафтогазу» і «Газпрому», про яке говорив Володимир Путін, не буде, — зазначив О. Нарбут.
Експерт оцінив фінансову ситуацію в «Газпромі» як дуже серйозну, оскільки ринкова вартість компанії становить 120 млрд. доларів, а її борги — майже 60 млрд.
За словами пана Нарбута, простіше поглинути «Нафтогаз», взяти під контроль білоруську трубу. Ці заходи керівництво «Газпрому» вважає найбільш ефективними.
У контексті газових перспектив України підвищення ціни на блакитне паливо для населення прокоментував президент Київського міжнародного енергетичного клубу «Q-club» Олександр Тодійчук.
За його словами, саме рішення про підняття ціни на газ не тільки не приносить користі, воно шкодить. «Якщо не вирішується ціла низка інших умов і зобов’язань України, які вона взяла на себе, підписуючи меморандум про інтеграцію української енергетики в ЄС, якщо тільки піднято ціну й не забезпечено прозорий рух коштів — ми робимо велику шкоду», — цитує О. Тодійчука «ІМК».