На операційному столі через втрату крові, опіки і численні переломи померла матушка Людмила, 1936 року народження. Ще восьмеро людей травмовано, четверо з них відмовилися від госпіталізації. Подія сталася після 16 години 28 липня у Свято-Покровському соборі Запоріжжя, що розмістився у пристосованому приміщенні поруч з так званим Малим ринком. Вибухнув, за оцінками спеціалістів, пристрій невстановленого зразка — 300—400 грамів у тротиловому еквіваленті.

 

Самій церкві пошкодження завдані незначні, а ось матушці Людмилі не змогли допомогти лікарі запорізького Центру медицини катастроф і швидкої допомоги. До цього само центру госпіталізовано ще трьох із дев’яти потерпілих, а одну 16-річну дівчину доставили до дитячої міської лікарні № 5. На місце пригоди відразу виїхали голова облдержадміністрації Борис Петров, прокурор міста Олександр Черепаха та начальник Головного управління МВС у Запорізькій області Володимир Серба.

Відразу ж після вибуху почалися й спекуляції. Місцеві комуністи заявили, що вони «неодноразово попереджали правоохоронні органи і спецслужби про наростання праворадикальних екстремістських настроїв у певної частини суспільства». Щодо настроїв обивателів, то переважна більшість запоріжців чи самостійно, чи через інтернет звернули увагу на те, що храм належить УПЦ (Московський патріархат), а вибух стався у День хрещення Русі.

І ще один штрих. Кілька років тому, посеред білого дня, поряд із згаданим храмом автор проводив опитування громадської думки. Дуже швидко до мене підійшов молодий чоловік із числа охоронців культової споруди, і попросив показати відповідний дозвіл або припинити «неподобство». Тож охорона тут не дрімає.

Як висновок можна сказати одне: коли йдеться не про якусь побутову випадковість, то можливо, саме так у Запоріжжі розпочалася передвиборна кампанія. Серед головних аргументів якої, як часто буває, ще і її величність провокація.

Президент вимагає якнайшвидше відреагувати на виклик

Глава держави вимагає від правоохоронців якнайшвидше відреагувати на «бандитський виклик» — вибух у Запоріжжі. Про це йшлося на вчорашній зустрічі Президента із Головою СБУ Валерієм Хорошковським, Генеральним прокурором Олександром Медведьком, Міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим, повідомляє прес-служба Президента.

«Ми повинні негайно розкрити цей злочин. І що дуже важливо, і чого сьогодні очікує суспільство — дати відповідь, який мотив цього злочину, що бандити хотіли сказати цим вибухом», — зазначив Віктор Янукович.

Під час зустрічі Міністр внутрішніх справ наголосив, що трагічний випадок, який стався у Запоріжжі, викликає особливу тривогу в керівництва МВС. Він повідомив, що на місце події для розкриття цього злочину направлено групи кращих фахівців Міністерства.

У свою чергу Генеральний прокурор висловив упевненість, що цей злочин буде розкрито протягом тижня.