Ніхто не заперечує твердження про те, що Одеса — особливе місто, а одесити — особливий народ. Місто, яке любить уся Україна та увесь світ, сьогодні відзначає 220-й день народження.

Імператриця Катерина ІІ видала 27 травня 1794 року указ про будівництво в Одесі морського торговельного порту, який мав стати найбільшим на півдні Російської імперії. Утім, указ імператриці не було здійснено за її життя. Павло І збирався скасувати її указ, виправдовуючи це великими фінансовими витратами. В Одесі на той час уже мешкало близько 12 000 осіб.

Одеські купці, довідавшись про те, що Павло І має намір відкликати виділені кошти на будівництво порту й розвиток міста, відправили цареві під конвоєм Фанагорійської грецької гвардії кілька возів з апельсинами. Імператор дуже любив ці фрукти. В Росії тоді апельсини вважалися екзотичними фруктами і їх було важко дістати.

Наступного дня після отримання щедрого подарунка, оцінивши винахідливість одеситів, імператор відновив указ матері про виділення 

250 000 рублів золотом на спорудження порту та розвиток міста. Відтоді порт почав активно розбудовуватися, а Одеса розцвітати. А вдячні одесити на згадку про винахідливість своїх предків спорудили пам’ятник, який назвали пам’ятником Апельсину (на знімку). Втім, у нього є й інша, неофіційна, назва: «пам’ятник хабару».

 

Одесити люблять свята, заходів «місцевого» звучання в місті проводять величезну кількість. Але день народження улюбленого міста, яке його мешканці лагідно називають «мамою», — свято особливе.

З огляду на складну ситуацію в країні програма святкування Дня народження Одеси, скажімо так, «більш домашня», порівняно з попередніми роками, але не менш цікава. Іменини Одеси-мами мешканці та гості міста гулятимуть сім днів.

Заступник Одеського міського голови Зінаїда Цвірінько розповіла:

— Цього року ми вирішили порадувати одеситів і гостей міста чистими, упорядкованими парками та різноманітною культурною програмою. У кожному районі буде дуже цікаво й пізнавально.

До Дня міста впорядковано всі міські парки, обкладено плиткою всі центральні алеї, відремонтовано пам’ятники та фонтани.

У програмі заходів: фестиваль вуличних вистав і церемоніальних мистецтв «Одеса Open aіr 2014», фестиваль нового польського кіно, «Бабель-фест», рок-фестиваль «Пікейні жилети» пам’яті Ігоря Ганькевича, фестиваль діджеїв, відкриття проекту «Україна й Одеса в мініатюрі» та Алеї Зірок міста Одеси. Одесити й гості зможуть відвідати виставки світлин і квітів, спортивні змагання й фестиваль різноманітних видів мистецтва, концерти за участю народних музичних колективів, творчої молоді та маленьких одеситів. На території постійно діючого «Одеського ярмарку» (вул. Дерибасівська) просто неба відбудеться фуд-проект «Кухня народів Одеси».

Одеситів і гостей міста зустріне міжнародний арт-фестиваль «Провінція біля моря». Вчетверте рядок з «Листів до римського друга» Йосипа Бродського, що дав назву фестивалю, об’єднує друзів з різних країн. «Провінція біля моря» продовжує свої традиції. Арт-марафон розпочався 29 серпня в Одесі, а закінчиться 7 вересня в Іллічівську.

А головною родзинкою свята стане відкриття унікального Скверу українського футболу. На цей захід запрошено українських володарів «Золотого м’яча» Олега Блохіна, Ігоря Бєланова та Андрія Шевченка.

Виконавчий комітет Одеської міськради ухвалив рішення щодо передачі в комунальну власність Карантинної вежі в парку ім. Т. Шевченка. Завершені відбудовні роботи, перший етап яких мали закінчити до дня святкування 

220-річчя Одеси: розібрано самовільну забудову, прилеглу до вежі, а на території, що поряд, прибрано сміття. До Дня міста в Карантинній вежі розгорнуто виставку стародавньої одеської цегли, на якій можна буде побачити клейма періоду першої забудови міста. Також до свята уздовж Суворовської алеї парку розміститься фотогалерея історії Олександрівського парку.

Одесити люблять своє місто й раді гостям. Тож якщо ви ще не були в Одесі, поспішайте на вокзал: за найточнішою інформацією, ще можна купити квитки до міста, яке одесити бачать у снах, про яке складають пісні та співають в усіх куточках світу.

Одеса.

Фото з архіву «Голосу України».