Приклад конфлікту на сході України показує, як важливо дотримуватися принципів міжнародного права й поважати територіальну цілісність країн — ця думка не раз лунала під час багатогодинного засідання Ради Безпеки, що відбулося у понеділок у штаб-квартирі ООН за участі міністрів закордонних справ низки країн, у тому числі й України — Павла Клімкіна. Дискусія була присвячена темі підтримки миру й прихильності Статуту ООН у зв’язку з майбутнім 70-річчям організації.

«Конфлікт в Україні показав, що один із основних принципів міжнародного права — повага територіальної цілісності, суверенітету й непорушності кордонів країни — може бути порушено, із чим не може миритися ООН», — заявив постійний представник Естонії Маргус Колга. Співзвучну думку висловив постпред Великобританії Марк Лаял Грант, який зазначив, що «незаконне приєднання до Росії Криму й дестабілізація східної України» наочно демонструють існуючі загрози для миру й безпеки. Представник Канади Гільєрмо Річінскі сказав, що члени Радбезу повинні поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність інших держав-членів. На жаль, наголосив він, цього не сталося в Україні.

У свою чергу, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що «спроби домінувати у світових справах» призводять до порушення міжнародних принципів і використання масованого тиску на суверенні держави. «Для неслухняних припасено технології інспірування внутрішніх заворушень і здійснення операцій зі зміни режимів», — сказав Лавров, додавши, що в цьому ряду — «відкрите заохочення антиконституційного державного перевороту» в Україні рік тому.

Однак інші промовці, включаючи представника США Саманту Пауер і постпреда Німеччини Харальда Брауна, висловили різку незгоду, підкресливши, що своїми діями в Україні Росія порушує ключові засади суверенітету. Про це говорив і міністр закордонних справ України Павло Клімкін. «Через 70 років світовий порядок, заснований на благородних цілях і всеосяжних принципах, зазнає потужної атаки», — заявив він, додавши, що РФ грубо порушила суверенітет і територіальну цілісність України, розв’язавши «гібридну війну». Відзначивши, що Київ розглядає питання про звернення до ООН із проханням направити в його країну миротворців, Павло Клімкін висловив надію, що члени Ради його підтримають. Він наголосив, що така ініціатива не ставить під удар Мінські угоди, а навпаки — буде необхідним інструментом «для неухильного їх дотримання і відновлення миру». Цю саму ідею Клімкін обговорив у понеділок під час своєї зустрічі з генеральним секретарем Пан Гі Муном (на знімку).

Як уже писала наша газета, Україна звернулася до ООН із проханням ввести на Донбас миротворчий контингент. Експерти, яких ми просили прокоментувати ситуацію, вважають ідею не дуже вдалою через те, що, по-перше, у Раді Безпеки ООН Росія має право вето; по-друге, бюрократичні процедури в Організації настільки складні, що процес відправлення (навіть якщо Радбез із Росією погодяться на це) займе не менше півроку.

 

Нью-Йорк.

Фото прес-служби МЗС України.