Судячи з підсумкової заяви, однією із головних тем зустрічі міністрів закордонних справ України, Франції, ФРН та Росії у Парижі було питання забезпечення місії ОБСЄ на Донбасі додатковими повноваженнями та оснащенням з тим, щоб вона справді могла контролювати режим припинення вогню. Зокрема, міністри звернулися з проханням посилити спеціальну моніторингову місію ОБСЄ та розширити її мандат, надати додатковий персонал, обладнання і фінансування. Крім того, Париж, Берлін, Москва та Київ закликали всі сторони надати спостерігачам повний доступ на об’єкти для моніторингу та верифікації відведення важкого озброєння.
За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, зокрема, в Парижі домовилися про «додатковий супутниковий компонент». «Оскільки дрони (БПЛА) місії ОБСЄ продемонстрували низьку ефективність, то для здійснення ефективного моніторингу спостережною місією і потрібен такий компонент. Євросоюз спроможний його забезпечити», — пояснив міністр.
Важкі озброєння мають відвести протягом найближчих днів, очікує міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр: «Це зменшить ризик подальшого порушення режиму припинення вогню та стане першим кроком на шляху до поновлення втраченої за час конфлікту довіри між сторонами».
Звичайно, крім технічних моментів, обговорювали у Парижі й політичні. Щоправда, без успіху. Павло Клімкін після зустрічі визнав, що дати одностайну оцінку подіям у Дебальцевому міністрам не вдалося. Натомість міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус попередив Росію: у разі нападу сепаратистів на Маріуполь на неї чекають нові санкції. «Ми ясно дали зрозуміти росіянам, якщо буде напад сепаратистів на Маріуполь, будуть введені санкції», — сказав Фабіус в інтерв’ю радіостанції France Іnfo. Наразі, за його словами, «режим припинення вогню в основному дотримується», передає Укрінформ.
Тим часом в українському МЗС не поділяють такої впевненості. Речник відомства Євген Перебийніс днями на брифінгу заявив: «Незважаючи на досягнення Мінських домовленостей від 12 лютого, ситуація на Донбасі продовжує характеризуватися постійними порушеннями перемир’я з боку терористів і російських військ. Згідно з інформацією компетентних органів України, Росія продовжує активно переправляти через державний кордон України військову техніку, особовий склад російських збройних сил, порушувати повітряний простір України, здійснювати повітряну розвідку, накопичувати військову присутність вздовж кордону. Зокрема, за останній тиждень зафіксовано вторгнення з території Росії в Україну численних колон військової техніки російських збройних сил, зокрема, танків, реактивних систем залпового вогню, бойових машин піхоти, самохідних артилерійських установок, радіолокаційних станцій, автобусів з особовим складом, паливозаправників, вантажівок з боєприпасами».
Водночас міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров покинув Париж без жодних заяв, посилаючись на «термінову зустріч у Москві». Пізніше на офіційному сайті російського МЗС з’явилася його заява, у якій, окрім реверансів у бік так званих «ЛНР» та «ДНР», особливо підкреслюється необхідність якомога швидше почати підготовку до виборів у цих регіонах та конституційну реформу. Певне, Кремлю не терпиться легалізувати своїх маріонеток на Донбасі, та ще й надати їм додаткові повноваження.
До речі
Держсекретар США Джон Керрі жорстко розкритикував позицію Росії, яка й далі заперечує свою безпосередню причетність до конфлікту в Україні. «Вони вперті у своєму спотворенні реальності та в брехні, називайте це як хочете, щодо їхніх дій в Україні. Брехні в моє обличчя, в обличчя інших у багатьох різних випадках,» — заявив Керрі під час виступу в Сенаті.
Павло Клімкін та Франк-Вальтер Штайнмаєр.
Фото Романа СУЩЕНКА (Укрінформ).