Нинішній рік має стати роком реформ в Україні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Головою Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах Елмаром Броком у Брюсселі, де він перебував з офіційним візитом.
Сторони обговорили ситуацію на сході України та першочергові внутрішні реформи, які необхідно здійснити нашій державі.
На початку зустрічі Володимир Гройсман подякував пану Е. Броку за підтримку України, підкресливши, що події на сході є «викликом її незалежності». Разом з тим, він зазначив, що Україна «має і внутрішні виклики — необхідність проведення реформ».
У цьому контексті керівник парламенту повідомив, що Україна вже зробила низку важливих кроків на шляху подолання корупції, відновлення довіри до суду, децентралізації влади. «Моє завдання як Голови Верховної Ради України — забезпечити, щоб парламент став двигуном реформ, локомотивом змін», — підкреслив він.
Своєю чергою, пан Е. Брок заявив про підтримку України, зокрема, реалізації внутрішніх реформ. «Я знаю, ви належите до людей, які хочуть провести реформи», — сказав він, звертаючись до Володимира Гройсмана.
Запровадять європейські стандарти роботи комітетів і фракцій
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент Європейського Парламенту Мартін Шульц започаткують спільну програму щодо підвищення інституційної спроможності Верховної Ради, покращення ефективності її роботи.
Під час зустрічі з паном М. Шульцем у Брюсселі з такою ініціативою виступив Володимир Гройсман, який ініціював започаткування спільного проекту Верховної Ради і Європарламенту, який би передбачав запровадження європейських стандартів парламентських процедур, організації роботи комітетів та фракцій.
Володимир Гройсман наголосив на важливості підвищення інституційної спроможності Верховної Ради, забезпечення прозорості й ефективності її роботи, а також на необхідності підвищення якості схвалюваних рішень. «Нам потрібно створювати сучасну культуру парламентаризму в Україні», — зазначив він.
По завершенні зустрічі, на брифінгу Володимир Гройсман наголосив: «Ми переходимо до нових відносин між нашими парламентами». Говорячи про взаємини України і країн ЄС, глава парламенту заявив, що виклики Україні є й викликами Європі. «Це вимагає консолідації зусиль», — сказав Володимир Гройсман, наголосивши, що для нього є символічним те, що його перший офіційний візит як голови законодавчого органу -це візит до Європи, в Брюссель.
Пан М. Шульц підтвердив, що Європейський Парламент виступає проти анексії Криму і військової агресії проти України. «Ми домовилися, що у цій ситуації зробимо все можливе, що можуть зробити парламенти», -наголосив він.
Раніше, спілкуючись із журналістами після зустрічі з Президентом Комітету регіонів ЄС М. Марккулою, Володимир Гройсман зазначив, що зустрічі, які відбулися під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України до Брюсселя, свідчать: «Наші друзі в Європейському Союзі розуміють реальний стан справ в Україні і з точки зору військової агресії, і з точки зору всіх викликів, які є з боку Російської Федерації».
«Просимо підтримки щодо миротворчої місії»
У рамках офіційного візиту до Брюсселя Голова Верховної Ради зустрівся також із керівним складом неформальної групи «Друзі європейської України» в Європарламенті.
Під час зустрічі було обговорено ситуацію в Україні, шляхи розв’язання проблемних питань, можливості надання нашій державі гуманітарної та експертної допомоги, підтримки у рамках міжпарламентської співпраці.
По завершенні зустрічі, спілкуючись із журналістами, Володимир Гройсман зазначив, що «це люди з різних країн, але вони повністю з нами солідарні, вони розуміють, у якому становищі сьогодні Україна».
Глава парламенту зазначив, що під час зустрічі він наголошував на тому, що «ми просимо підтримки щодо миротворчої місії». Також, наголосив він, «не потрібно зменшувати тиск на Росію», та необхідно надати Україні озброєння оборонного характеру, що «дозволить нам не наступати, а захищатися».
У рамках візиту Володимир Гройсман також дав інтерв’ю телебаченню Європейського Парламенту та телеканалу Euronews.
Прес-служба Верховної Ради України.
Дослівно
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Ми повинні бути єдині, оскільки для нас важливо, аби свобода, загальнодемократичні цінності і мир були непохитними у цивілізованому світі».
Голова Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах Елмар Брок.
Українська делегація під час засідання Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах. 
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент Європейського Парламенту Мартін Шульц.
Зустріч Голови Верховної Ради України з керівним складом неформальної групи «Друзі європейської України».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.