На мій погляд, індекс споживчих цін у серпні перевищить аналогічний показник минулих місяців через зростання цін на природний газ та електроенергію для населення, подорожчання житлово-комунальних, страхових і освітянських послуг. Але різкого інфляційного стрибка не станеться, оскільки споживчий попит на продовольчому ринку продовжує перебувати на низькому рівні, а ситуація на валютному ринку — стабільна. Складні погодні умови, які супроводжують жнива, на мою думку, не завадять зібрати пристойний урожай валового зерна.

Бензин високооктановий — середня вартість літра А-95 стабілізується на рівні 7,7 гривні, літра дизпального — на рівні 6,9 гривні.

Фактично я схиляюся до збереження середніх роздрібних цін на липневих «висотах» через домінування стримувальних чинників (слабкий попит, висока конкуренція, демпінгування АЗС, пов’язані з групою «Приват», перенасиченість ринку нафтопродуктами імпортного походження у попередні місяці). Я допускаю лише теоретично зростання попиту на дизпальне у зв’язку зі жнивною кампанією і потребою позбутися наслідків повені.

Борошно — зростання середніх роздрібних цін на 10—15 копійок (за 1 кг).

Я ставлю на збереження стабільних цін на зерновому ринку, дякуючи імпортним закупівлям у попередні місяці, використанню інтервенційних запасів. Прикмети цінової нестабільності (скорочення обсягів продовольчої пшениці внаслідок негоди, подорожчання пшениці та ячменю на зовнішніх ринках) я вважаю недостатньо виразними для зростання цін у серпні. Серпень обіцяє збігти на тлі посиленого контролю за організацією торгівлі з боку влади через наближення місцевих виборів.

Хліб — подорожчання хліба з борошна вищого сорту в середньому на 1,5 відсотка, з борошна житньо-пшеничного — на 1 відсоток.

Більш істотне подорожчання унеможливлять зусилля малого та середнього бізнесу з насичення ринку здоровою продукцією. Малі пекарні нині виготовляють десятки видів бездріжджової випічки, яка користується неабияким попитом у споживачів. А швидкі обороти дають змогу працювати рентабельно навіть за зростання собівартості продукції.

Молоко, молокопродукти — зниження середніх цін у середньому на 5 відсотків, подешевшання сиру — в середньому на 5 відсотків.

Зростання пропозиції молока та молокопродуктів і високий рівень конкуренції на ринку не дають підстав для зростання цін у роздрібній торгівлі. Знову ж таки значна частка продукції виготовляється у сегменті малого та середнього бізнесу.

М’ясо: подешевшання кілограма свинини і яловичини в середньому на 5—6 гривень на кілограмі, курятини — на 4 гривні.

Виробництво м’яса зростає, тоді як попит відновлюється влітку дуже повільно. Як наслідок, ціни на м’ясо знижуватимуться до осені, причому більш інтенсивно дешевшатиме сало.

Крупи — подешевшання в середньому на 0,6 відсотка.

Виняток становитиме гречана крупа, котра, як на мене, подорожчає в межах 0,5—1 відсотка через високі імпортні ціни (неабиякою мірою, скажімо, через посуху в Росії). Нагадаю, через низький урожай гречки ціни на неї зросли від початку року чи не найбільше.

Овочі, фрукти — подешевшання в середньому на 10—15 відсотків.

Сезонне подешевшання овочів та фруктів відкоригує зростання попиту, пов’язаного з процесом всенародної консервації.

Цукор — подорожчання кілограма піску в середньому на 1,5 гривні.

У період масового консервування овочів та фруктів і за прихованого дефіциту солодких кристалів на ринку розраховувати на зниження цін на цукор о цій порі не варто.

Алкогольні напої: зростання середніх роздрібних цін на горілку — на 3 відсотки, на коньяк — на 5 відсотків, на вина міцні — на 10 відсотків, натуральні — на 10 відсотків.

Цінові зміни на ринку алкогольних напоїв, як і раніше, зумовлюватимуть зміни в акцизній політиці.

Ліки — подешевшання фармацевтичного імпорту на 1—2 відсотки.

Фармакологічний ринок демонструватиме цінову стабільність на хвилях задовільної ліквідності, викликаної складними погодними умовами та стихійними явищами в багатьох регіонах країни.

Житлово-комунальні послуги — зростання тарифів у середньому на 10 відсотків.

Це доведеться пережити, оскільки за багато років країні так і не пощастило привести до влади уряд, здатний вирішувати економічні проблеми не за рахунок громадян із посередніми, адміністративно обмеженими доходами. Водночас найістотнішого подорожчання тарифів слід очікувати в жовтні — на страті опалювального сезону.

Транспортні послуги — зростання тарифів у середньому на 5 відсотків.

Як на мене, на більше зростання ані залізничний, ані автомобільний (приватний) транспорт напередодні виборів можуть не розраховувати. Будь-яка ініціатива місцевих органів влади щодо різкого підвищення тарифів припинятиметься контролерами від влади.

Туристичні послуги — зростання в середньому на 10 відсотків.

Я схиляюсь до того, що відпочинок і туризм зростуть адекватно річним показникам інфляції, а про банкрутство знаного туроператора в липні відпочивальники говоритимуть, як про прикре непорозуміння. Цьогорічна спека підштовхне українців до морів.

ОфіцІйний курс — 7,82 гривні за 1$.

У серпні ми матимемо й стабільність на валютному ринку, і відповідь, чи втримається вона до кінця року.