Ще зовсім недавно мешканці Тернополя знали: щоб купити продукти дешевше, треба їхати на центральний ринок. Нині ситуація не така однозначна. Пенсіонери, котрим доводиться рахувати кожну копійку, об’їжджають кілька супермаркетів і ринків. Щоправда, останнім часом орієнтиром для них є одна з місцевих газет. Вона посилає своїх кореспондентів із завданням в один і той же час купити одні й ті самі продукти однієї і тієї ж торгової марки в різних магазинах. Результати вражаючі: різниця в цінах на один і той самий товар інколи доходить до п’яти гривень! Торговельні заклади накручують ціни, як кому заманеться. Принаймні більшість мешканців міста знають, що за м’ясом все-таки краще їхати на ринок: там воно свіжіше й поторгуватися можна. Трохи дешевше молоко й сир, чого не скажеш про сметану. Яйця, крупи також дорожчі, ніж у супермаркетах. Що казати, коли навіть помідори та огірки, яких в області вирощують доволі, ті, хто орієнтується у цінах, дедалі частіше купують у великих магазинах: там вони майже вдвічі дешевші, ніж на ринку. Така ж ситуація з перцем, баклажанами, не кажучи вже про фрукти.
Конкурентом супермаркетам міг би стати сільськогосподарський гуртовий ринок, адже в аграрній області вирощують практично все, окрім заморських фруктів та деяких овочів, але перекупники вміло нагрівають на цьому руки, оббираючи як селян-виробників, так і городян-споживачів. Першу чергу гуртовні обіцяють ввести до кінця цього року. Наразі середні роздрібні ціни на продовольчі товари в основному стабільні. За останній тиждень дещо подешевшали: сало — на 1,4 відсотка, яйця курячі, картопля (кілограм) — на 3,7. Порівняно із середньостатистичними цінами в Україні в закладах торгівлі Тернопільщини дорожчі хліб, макаронні вироби, варена ковбаса, олія, рис, цукор, манна крупа. На кілька копійок дешевші молоко й сметана, натомість масло на дві гривні дорожче. Якщо говорити про ринки, то ціна кілограма яловичини чи свинини на кілька копійок менша, ніж у середньому в Україні, зате птиця дорожча. Дешевша картопля і капуста — приблизно на 70 копійок, морква — на 30.