Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у травні (даних за червень ще немає) на Житомирщині підскочила одразу більш як на 12 відсотків і досягла 1819 гривень. Причому нарахування за одну оплачену годину до попереднього місяця зросли майже на третину й становили 14,75 гривні. Щоправда, такий стрибок не дав змоги регіону вийти з аутсайдерів за розмірами заробітку. Та все ж як не порадіти даним статистики, що в травні й реальна заробітна плата порівняно з квітнем зросла на 12,6 відсотка, а стосовно травня 2009 року — на 15,7 відсотка.
Це означає, що, незважаючи на таке зростання доходів, індекс споживчих цін у червні до травня залишився стабільним: статистика зафіксувала цифру в сто відсотків. А порівняно з груднем ціни в червні зросли тільки на 2,9 відсотка.
Зрозуміло, що така стабілізація пов’язана і з сезонним зниженням цін на харчі. Досить піти на головний продовольчий ринок Житомира — Житній, щоб переконатися: найдешевше меню — варена картопля з яєчнею і шкварками, а на салат — огірки. Кілограм картоплі коштує три гривні, огірків — півтори гривні, десяток яєць —3—4 гривні. Про сало окремо. Духота, яка панує останнім часом, різко послабила попит на цей продукт. В обідню пору м’яса в продавців уже майже не залишається — сидять біля сала, тож рідко хто намагається виручити за кілограм 15 гривень, більшість хоче продати хоча б за десять. А от на м’ясо ціни давно стабілізувалися: за телятину правлять 48 гривень, за свинину — 42—45 гривень.
Статистика стверджує: за перше півріччя обсяг реалізації сільгосппродукції на ринках області зріс на 11 відсотків проти такої ж дати минулого року. Причому ситуація нерівноправна: тваринницької продукції продано на 13 відсотків більше, ніж торік. А от рослинницької — на 4 відсотки менше. Це викликано, зокрема, тим, що м’ясо, сало, молоко — місцевого виробництва. Натомість частина овочів і більшість фруктів у першому півріччі в основному привізні, з південних регіонів, тож на ціну впливають і транспортні витрати.